Paylaş |
|
Tweet |
Kulak Burun Boğaz & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Profesör Hekim Mehmet Yavuz Sütbeyaz, vertigonun rehabilitasyonunun muhtemel olduğunu söyledi.
Vertigonun nedeninin iç kulak kaynaklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sütbeyaz, “Periferik vertigo, Benign Paroxismal Pozisyonel Vertigo BPPV ulus arasında iç kulak kanallarında kristal kayması olarak öğrenilir. Vertigonun baş dönmesi en sık görülen nedenidir, Her insanın hayatı süresince en az bir sefer de olsa BPPV olasılığı yüzde 10’dur. Başın veya bedenin bir hareketi ile perde asarken, otomobilde geri manevra yaparken, bir tarafa uyurken vb. ortaya çıkan baş dönmesi hamleleridir. Vertigo olmadığı yarıyılda, yürüme sırasında hafif balanssızlık olabilir. İç kulaktaki yarım daire kanalları içerisine denge uzvu üzerinde bulunan kristal taneciklerinin düşüp baş hareketleri ile kanallarda gezip ani ihtarlara yol açması neticesinde husule gelen baş dönmesidir. Videonistagmograf VNG testi ile kristal taneciklerinin yeri tespit etilip, yerine göre farklı manevra rehabilitasyonu ile düzenlenir” dedi.
Vestibiiler norinitin çoğunlukla ÜSYE’lerini üst solunum yolu enfeksiyonu takip eden günlerde ortaya çıkan baş dönmesi, bulantı-kusma krizi olduğunu ifade eden Profesör Hekim Mehmet Yavuz Sütbeyaz, “Bazen günlerce sürebilir. Kendiliğinden yavaş yavaş düzelir gribal hastalıklar gibi. Bulantı-kusma önleyici antiemetik ilaçlarla destek olunabilir. Özellikle ilk günlerde yatak istirahati şarttır.
Meniere Hastalığı: Duyma kaybı, kulakta çınlama ve dolgunluk hissi, 24 saate kadar sürebilen baş dönmesi saldırılarının eşlik ettiği iç kulaktaki akışkanların tazyikinin yüksek olması gidişatıdır. Stres ve tuz tüketimi yargılanmaktadır. Sigara nikotininine karşı bir fazla bünyesel tepkinin neden olduğu iddiası da çok eforludur. Kronik orta kulak cerahatlerinin iç kulağa dağılması labirentit neticesinde alana gelen vertigo ve Migrenöz vertigo vestibüler migren; Migren cemiyette baş sızısının bir cinsi olarak öğrenilir. Çok fazla meçhul kısmı ise migren baş sızısının vasküler damarsal baş sızısı olduğudur. Kafatasındaki zengin damar ağının ani olarak genişleyip veya daralmasıyla tetiklenen sızıdır migren. Vestibüler migren ise iç kulaktaki denge sisteminin ve/veya ihtarları beyne götüren vestibüler asabın denge asabı, beslendiği damarlardaki ani kasılmalara bağlı kan dolaşımının bozulmasıyla alana gelen baş dönmesidir. Rehabilitasyonu migren rehabilitasyonuna eş. İç kulakta veya iç kulak asabındaki tümöral hastalıklar” dedi.