Paylaş |
|
Tweet |
Şeker hastalığı, evvelden fukara olup kazancı sonradan artan, fiziksel etkinliği eksilten, enerjisi yüksek yiyecekler harcayanı daha acele tutuyor. Dünyada 250 milyon diyabet hastasının bulunduğunu vurgulayan İngiliz bilim adamı Prof. Dr. Clifford Bailey, hastalığın görülme sıklığının etrafsal farklılıklardan etkilenerek refah seviyesi yükselen başlayan cemiyetlerde ve insanlarda çoğaldığına dikkat çekti.
Şeker hastalığı, evvelden fukara olup kazancı sonradan artan, fiziksel etkinliği eksilten, enerjisi yüksek yiyecekler harcayanı daha acele tutuyor. Dünyada 250 milyon diyabet hastasının bulunduğunu vurgulayan İngiliz bilim adamı Prof. Dr. Clifford Bailey, hastalığın görülme sıklığının etrafsal farklılıklardan etkilenerek refah seviyesi yükselen başlayan cemiyetlerde ve insanlarda çoğaldığına dikkat çekti. Endokrinoloji ve metabolizma uzmanlarına seminer vermek için ülkemize geldiğinde görüştüğümüz Aston Üniversitesi Öğretim Abonesi ve Diyabet Araştırmaları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bailey, diyabetin Türkiye’de görülme sıklığının Arap ülkelerine göre daha az olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin hareketli yaşam stilinin teşvik edildiği bir civarının olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bailey, ‘Obeziteden uzaklaşmanın içinde olduğu bir yaşam stiliyle diyabet görülme sıklığını alt sürükleyebilirsiniz. Türkiye’de diyabet sıklığı Avrupa’dan çok olsa da bir talihi var’ dedi.
Fukaralıktan zenginliğe geçişe Pasifik Okyanusu’nda madenleri sonradan keşfedilerek zenginleşen Nauru Adası ile Amerika’daki Pima yerlilerini misal gösteren Prof. Dr. Bailey şunları söyledi:
Spor yapılmayan, fiziksel etkinliğin olmadığı, enerji muhteviyatı çok yüksek olan yiyeceklerin harcandığı Amerikan yaşam stili hiç diyabetin görülmediği bu iki cemiyeti de her beş şahıstan birinde diyabetin görüldüğü bir hale getirdi.’
Bilimin diyabet hastalarının rehabilitasyonu için kombine ilaç üretmek için mücadele gösterdiğine de dikkat toplayan Prof. Dr. Bailey, şöyle konuştu:
“Yeniden de kimse tek bir hapla diyabet hastalığı rehabilitasyon edilir diye beklemesin. Tansiyondan kan sulandırmaya bir hayli ilacın da rehabilitasyonlarına katıldığı diyabet hastaları için artık bireye özel rehabilitasyon süreci başlıyor. Bilim diyabetin seviyesine göre özel rehabilitasyon yollarını uygulamaya başladı.”
Harvard Üniversitesi’nde diyabet üzerine araştırmalarıyla tanınan Türk bilim adamı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in çalışmalarını hayranlıkla izlediklerini de belirten İngiliz bilim adamı Prof. Dr. Clifford Bailey şunları söyledi: ‘ Gökhan Hotamışlıgil diyabet araştırmalarına yaptığı katkılarla beynelmilel çapta şan sahibi, çok saygın bir bilim adamı. Tip 2 diyabetin fizyolojisini kavramamızı sağladı. Çalışmaları sayesinde hangi etmenlerin insülin mukavemetine yol açtığı, insülin işlevini durdurduğu tanımlandı. Bilim camiası onun sayesinde diyabet rehabilitasyonunda yeni niyetler tespit etti ve biz de yeni rehabilitasyonları bu çalışmalar güzergahında odaklandırıyoruz.’