Bilgi
Kategoriler

Menopozda Beslenme

Menopozda Beslenme
Paylaş
 

Bayanların ilerleyen yaşlarında karşılaştığı natürel süreçlerden biri menopozdur. Bu yarıyılda bazı hastalıkların görülme ihtimali daha fazladır. Uzmanlara göre bunun ana sebeplerinden biri beslenme yetersizliğidir.

Bayanların fobili düşü menopoz elbet bir gün kapıyı çalacak. Tıptaki büyümeler ve genel bilinçlenme ile azıcık daha barışılmış bu yarıyılda beslenmeye bağlı olarak bazı meseleler görülüyor. Bunların en ehemmiyetlisi osteoporoz.

Özellikle yaşlı kimselerde ve menopoz yarıyılının sonundaki bireylerde görülen, osteoporoz kemik yapısının bozulması olarak belirlenen bir hastalık. Başlıca üç ana sebebe sabrediyor: Östrojen hormonunun eksilmesi, fiziksel etkinlik azlığı ve gıdasal nedenler.

Kemik yapısında bulunan bazı gıda öğelerinin uzun vadede noksan alınmaları veya emilim bozuklukları sualin gıdasal kısmını oluşturuyor. Yüksek lifli perhizler, fazla içki, sigara ve kafein tüketimi, kusurlu beslenme ve kalsiyum yetersizliği osteoporoz için zemin oluşturuyor. Bu yarıyılda idrar yoluyla kalsiyum atılımı fazla olduğundan, perhiz uygulanarak kalsiyum alınması gerekiyor.

Kemiklerin temel yapısını oluşturan ehemmiyetli bir mineral olan kalsiyum, yalnızca diş ve kemik gelişiminde tesirli olmakla kalmıyor, asap mesajımı, kalp atımının teftişi için de lüzumlu oluyor. Menopoz evveli günlük 1000 mg kalsiyum ihtiyacı bu yarıyılda 1500 mg kadar oluyor. Bu da gösteriyor ki, beslenme şeklinizi kumpaslarken kalsiyum kapsayan kaynaklara ayrıca özen göstermeniz çok ehemmiyetli.

En iyi kaynak peynir, yoğurt gibi süt mahsulleri. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, susam, fındık, pekmez gibi mahsullerse iyi kaynaklar arasında yer alıyor. Limon, portakal, çilek, yumurta ise orta derecede kalsiyum kaynağı. Hububatlar, etler ve öteki taze sebze ve meyvelerse yönet eder cinsinden.

Besinlerin 100 Gramı Temel Alınarak Birkaç Misal Verelim:

Yağlı inek sütü 119 mgKoyun sütü 193 mgYoğurt 120 mgYağlı beyazpeynir 162 mgKaşarpeyniri 700 mgKuru fasulye 145 mgRoka ve maydanoz 200 mgAsma yaprağı 400mgPortakal, mandalina 40 mgLimon 26 mgÇilek 21 mgBulgur 36 mgMakarna 27 mgDana, koyun ve tavuk 11 mgPekmez 400 mgFındık 200 mg oranında kalsiyum içeriyor.

Kalsiyum, fosfor balansının iyi olması, ince bağırsakların üst kısımlarındaki asit tepkimesinin oluşması meyvelerde bulunan sitrik asit ve yoğurttaki laktik asit varlığı ile oluşuyor, D vitamininin ve kalsiyumu bağlayan proteinlerin varlığı gibi etkenler de ehemmiyet kazanıyor. Bu yarıyılın en iyi atlatılabilmesinin bir şartı da balanslı beslenme alışkanlığı…

 

Bu yazı 532 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

maltepe escort ataşehir escort pendik escort kartal escort anadolu yakası escort kadıköy escort istanbul escort ataşehir escort masöz masaj salonu maltepe escort escort bayan