Paylaş |
|
Tweet |
Genellikle üç aydan daha fazla süren ve sık sık tekerrür eden orta kulak yolu enfeksiyonudur. Yalnızca orta kulağı değil o bölgedeki mastoid yapıyı da tesirler. Şayet sizde bu bulguları yaşıyorsanız geciktirmeden doktorunuza müracaat etmenizi öneririz.
Akut kulak irinlerinden rastgele biri -sulu kulak irini, dökülebilen akıcı maddeli kulak irini, akut iltihaplı kulak irini ve salgılı kulak irini- kronik kulak irinine dönüşebilir. Bir kronik kulak irini chonic otitis media akut kulak irininden daha risklidir, zira ağır ve uzun süren tesiri kalıcı aşınmaya neden olabilir. Akut bir enfeksiyon hemen büyür ve ivedi rehabilitasyon olur. Kronik vaziyet ise hemen hareket geçirecek kadar rahatsızlık vermez ve hastalık yerleşinceye kadar fark edilmeyebilir.
Kulak ağrısıBelirli aralıklarla kulaktan iltihap gelmesiİşitme kaybı
Kronik sulu kulak irini burnun en gerisindeki adenoidin ısrarla şişmesi veya iltihaplanması sebebiyle olabilir. Şişme östaki borusunu tıkar. Adenoid problemleri ekseriyetle çocuklarda görülür. Erişkinlerde olmasının nedenleri östaki borusunun tekerrür tekerrür tıkanması veya evvelki enfeksiyonlar sebebiyle östaki borusunda arızalar kalmış olması veya burnun ve boğazın gerisinde kitleler bulunmasıdır. Kronik akıcı maddeli kulak irini ve kronik iltihaplı kulak irini daha ciddi olaylardır. İlk akut enfeksiyon bazı gidişatlarda rehabilitasyon yapılsa dahi, tamamen kurumaz ve bu enfeksiyon düşük bir seviyede varlığını sürdürürse kronik enfeksiyona dönüşebilir. Bu cins bir enfeksiyon, mastoid çıkıntısına, kulağın arttaki kemiğe dağılabilir. Mastoid çıkıntısındaki enfeksiyonu kökünden kurutmak daha zordur.
Bazen ilk akut enfeksiyon tamamen yok edilebilir, fakat yeri ileride enfeksiyon oluştuğunda iltihap kulak çeperinin delinmesine ve orta kulaktaki küçük kemiklerin hasar görmesine neden olabilir.
Şayet kulağınızdan iltihap geliyorsa ve kulak sızısı veya duyma kaybı bulguları dinliyorsanız, hekiminizi görün. Enfeksiyonun kaynağını bulmak için kulağınızı otoskopla tetkik edecektir. Ayrıca enfeksiyonun mastoid çıkıntısına dağılıp dağılmadığını tanımlamak için radyolojik tetkik veya CT bilgisayarlı tomografi isteyebilir.
Kronik salgılı kulak irinine sık tesadüfülmez. Rahatsız edici olmakla beraber genelde kalıcı hasarlar vermez. İltihaplı kulak irini ise rehabilitasyon edilmediği zaman kalıcı duyma kaybına neden olabilir.
Kronik sulu veya salgılı kulak cerahatleri şayet burun tıkanmaları veya burun alerjilerine bağlıysalar antihistamikler veya açıcı ilaçlarla dekonjestan rehabilitasyon edilirler. Kronik akıcı maddeler veya iltihaplı kulak irinlerine ekseriyetle ağızdan alınan antibiyotikler uygulanır. Şayet kulak çeperi sağlamsa kulak damlaları tesirli olamaz, zira enfeksiyon bölgesine erişmezler.
Şayet vaziyet iyiye gitmezse ve problemin sebebi adenoidler ise hekiminiz cerrahi yolla adenoidlerin alınmasını önerebilir. Bu problemi rehabilitasyon etkenin öbür bir metodu da kulak çeperinden içeri bin tüp sokup iltihabi boşaltmaktır. Tüm rehabilitasyon müddetince kulaklar ıslanmamalıdır. Bu herkes için özellikle, çocuklar için çok zordur.
Şayet kronik sulu veya iltihaplı kulak iltihabi şikayetiniz varsa ve mastoid çıkıntısı enfeksiyon kapmışsa, hekiminiz mastoidektomi önerebilir. Bu enfeksiyonun yinelenmesini ve dağılmasını önlemek için mastoid çıkıntısının alınması operasyonudur.