Paylaş |
|
Tweet |
Strep boğaz enfeksiyonu olan hastalarda büyüyebilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle çocuklarda görülen bu hastalığın bulguları ve rehabilitasyon usulleri.
Streptokokların A grubu beta hemolitik streptokok veya streptokokus pyogenes beta mikrobu neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.
3-5 günlük kuluçka vaktinden sonra aniden yükselen ateş, kusma, boğaz sızısı, baş sızısı, yorgunluk bulguları ve 12-48 saat sonra cilt döküntüleri görülebilir. Bazen şiddetli karın sızısı sebebiyle apandisit sanılabilir. Ateş 40 C ye kadar çıkabilir ve penisilin rehabilitasyonundan 24 saat sonra bayağıya döner. Ağız içinde bademciklerde, ağız arka duvarında, dil ve damaklarda renk farklılıkları görülür. Dil büyük, ödemli, kırmızıdır, ilk günlerde beyazdır. Şiddetli hadiselerde bademciklerin üzerinde ve ağız arka duvarında çeper görülebilir ve difteriden ayırmak güçtür. İlk 1-2 gün beyaz renkli olan dil beyaz çilek daha sonra ceddilerek kırmızı renk alır kırmızı çilek.
Üst damak kırmızı noktacıklarla kaplı olabilir. Hastalığın başından itibaren 12-48 saat içinde ciltte döküntüler başlar. Surattan başlar, 24 saat içinde tam bedene dağılır. Alın ve yanaklar çok kırmızı buna karşılık burun ile ağzın birleştiği üçgen ve ağız kenarında döküntü yoktur ağız kenarı soluktur. Kıvrım yerlerinde koltuk altı, kasıklar, diz art, dirsek önü döküntüler üst üste geldiği için bir çizgi halini alır pastia çizgisi. Bu döküntüler üzerine bastırıldığında kısa müddet için kaybolur. Şiddetli hastalarda kabarcıklar biçimindeki döküntüler karında, ellerde ve ayaklarda görülebilir. Döküntüler başladığı yerden itibaren solmaya başlar ve şiddetli şekilde atanmalar olur. Döküntü genellikle bir haftanın sonunda kaybolur.
Muayene neticesinde kızıldan şüphelenilen hastadan misal alınarak kültür yapılır. Ayrıca antistreptozilin Ankara Sanayi Odası titresinin 1/200 Todd biriminin üzerinde olması teşhiste dayanakçıdır. Anti Deoksirübo Nükleik Asit titresine de bakılabilir. Kanda beyaz küre çoğalmıştır. Sedimantasyon sürati çoğalmıştır.
Zamanında ve uygun bir biçimde rehabilitasyon edilmezse; servikal adenit, otitis media, sinüzit, bronkopnömoni, mastoidit, septisemi, osteomyelit, romatizmal ateş, akut glomerulonefrit gelişebilir.
Rehabilitasyon
Penisilin rehabilitasyonda ilk alternatiftir. Alerjisi olanlara Eritromisin ve Sefalosporinler kullanılabilir. Genellikle 10 günlük rehabilitasyon yeterlidir. Tendeki döküntüler için merhem ve losyonlar hekiminiz tarafından önerilebilir.