Paylaş |
|
Tweet |
İnsanda psikolojik meselelere neden olan mutsuzluk, endişe, fobi, halsizlik hisleri sıcak havalarda çoğalıyor.
Fazla Sıcaklar Cinnete Bile Neden Oluyor
Nem oranının çoğalması ile tetiklenen bu duygular psikolojikvakalara neden oluyor. Memorial Hizmet Sağlık Kurumu Psikoloji Kısmı’nden Uz. Psk. Sevda Sevimli Yurtseven, sıcakların psikolojik tesirlerini ve bununla başa çıkabilmek için yapılması gerekenleri anlattı.
Fazla sıcaklar hiddet nöbetlerine neden olabilir
Fazla sıcak havalar canlılar üzerinde stres yaratabilir. Stres, organizmanın geçimini bozan hadiselere ve yaşadığı farklılığa geçim sağlama tepkisidir. Sıcak havadan dolayı kalp atımının süratlenmesi, sık sık soluk alma gibi vücutta oluşan metamorfozlar; panik bozukluğu yaşayan hastalar tarafından yanlış değerlendirilip, panik saldırıları tetikleyebilmekte, bunalımı olan hastalarda ise stresi ikiye katlayarak sevinçsizlik ve mutsuzluk gidişatları yaratabilmektedir.Sıcaklarda uyku problemleri çok görüldüğünden eksik uyku; yorgunluk, bitkinlik ve asaplılık gidişatlarını da birliktesi getirmektedir. Amerika’da sıcak havalarda daha fazla klakson çalındığına dair çalışmalar mevcuttur. Özellikle tahammülsüzlük ve hiddet gidişatları sıcaklarla birlikte çoğalmaktadır. Yapılan çalışmalarda sıcak havalarda kabahat oranlarının çoğaldığına dair istatistik bilgiler de vardır.
Fazla nem mutsuzluğu artırıyor
Özellikle nem çoğaldıkça mutluluk, sevecenlik ve dinç olmak gibi kendimizi iyi sezmemize neden olan duygularımız eksilmektedir. Başka Bir Deyişle tüm bunlar fazla sıcak havalarda huzursuz, rahatsız, huysuz ve aksi sezeceğimizi gösteren bulgulardır. En kolayı fazla sıcaklarla birlikte dışarıdaki etkinliklerde eksilme olacak, bu dahi hayal kırıklığı ve huzursuzluk yaratabilecektir.
Alışveriş deliliği de sıcaklarda çoğalış gösteriyor
Araştırmalara göre; yüksek sıcaklığın tehlike almayı artırdığı öğrenilmektedir. Bu gidişatta şahıslar düşünmeden hareket edip sıhhatsiz kararlar verebilmektedir. Sıcak havaların gelmesiyle beraber şahıslar kendilerini daha heyecanlı sezerler. Sıcak havalarda heyecanlı sezme ve tehlike almada çoğalış afaki alışveriş yapılmasına neden olabilmektedir. Bu bilgiye dikkat ederek lüzum listesi hazırlamak afaki yere fazla para tüketilmesini önleyerek ikinci bir stres yaşanmasını da engelleyebilir.
Yüksek sıcaklar hafıza ve dikkat kaybına yol açıyor
Özellikle dikkat gerektiren işler için sıcaklığın çoğalması olumsuz tesir göstermektedir. Hafıza ile alakalı çalışmalarda uzmanlar 22 derecenin en uygun derece olduğunu belirtirler. 22 derecenin altında ya da çok üstünde olan hava gidişatlarında bireylerde hafıza ve dikkatin eksileceği belirtilmektedir.
Sıcak havalarda ehemmiyetli kararlar almaktan sakınmak gerekiyor
Sıcak havalar tehlike almayı artırdığı için bu süreçte ehemmiyetli kararları Boşanma, yeni bir iş açma vb. ertelemekte fayda vardır. Zira ani tepkiler doğru kararlar vermeyi yasaklamaktadır. Bu sebeple sıcak havalarda dikkat ve konsantrasyon yetersizliği oluşabileceğinin farkına varıp yapılacak ehemmiyetli işleri daha serin etraflarda tekerrür gözden geçirmekte fayda vardır.
Bol akışkan tüketimi ve sarih renkli giysiler stresi azaltıyor
Yeterince akışkan tüketimi olmadığından beden balansı bozularak; halsizlik, bitkinlik, gönülsüzlük, asaplılık gibi tesirler görülebilmektedir. Özellikle su, ayran gibi şekersiz ve asitsiz meşrubatlar, bedenin mineral balansını gözetmektedir. Sıcak havalarda seçim edilen elbiseler de büyük ehemmiyet taşımaktadır. Pamuk oranı yüksek ve bedene yapışmayan sarih renkli giysiler giymek, bedeni daha rahat sezdirdiği için stresi azaltabilmektedir.
Fiziksel etkinlik “termal stres” ile baş etkenin faal yollarından biri
Beklentiler yaşadığımız günün niteliğini ehemmiyetli miktarda etkilemektedir. Hava sıcaklığını büyük bir mesele haline getirmeyip; çözüm üretmek, sıcağın tesirlerini eksiltmeye ve geçim sağlamaya çalışmak yerine, kesintisiz olumsuzluklara odaklanıp gün geçirilmeye çalışılırsa psikolojik olarak strese girmek kaçınılmaz olacaktır. Gün içerisinde sıcaklardan dolayı etkinlikte bulunmamak depresif vaziyet yaratabileceğinden, akşam serin saatlerde cümbüşlü etkinliklere zaman ayırmak gerekmektedir.