Paylaş |
|
Tweet |
İdrar hakimiyetinin kaybıdır. Hasta idrar akışını hakimiyet edemez ve bu vaziyet enfeksiyonel hastalıklar gibi muhtelif etmenlerden kaynaklanabilir. İdrar İnkontinansı çeşitleri ve rehabilitasyon usulleri.
İdrar inkontinansının idrar akışını hakimiyet edememe gidişatı fazla ya da az faal bir mesane, fiziksel tıkanma, enfeksiyonlar ya da kafein ve bazı ilaçların yan tesirleri gibi bir hayli sebebi vardır. Kanser, diyabet, inme, Parkinson hastalığı ya da multipl skleroz gibi daha ağır hastalıklar da inkontinansa neden olabilir. Bu vaziyet erkeklerde, genişleyen prostatın ya da prostata ait öbür meselelerin göstergesi olabilir. Rastgele bir inkontinans meseleyi söz mevzusuysa, daha ehemmiyetli bir gidişatın bulgusu olabileceğinden, en kısa zamanda hekiminize müracaat etin. Hekiminizin desteğiyle inkontinansın sebebini ve uygun rehabilitasyon alternatifini bulabilirsiniz.
İdrar inkontinansı ihtiyarladıkça daha da sık görülen yaygın bir gidişattır. Gerçekten de 65 ve daha ileri yaştaki 10 bireyden en az birinde idrar inkontinansı görülür.
Bir Hayli birey bu mevzuda afaki şekilde suskun kalır. Hekime danışmaya ve istediği gibi gereken takviyeyi almaya utanır. Bazı şahıslar bu gidişatın ihtiyarlamanın kaçınılmaz neticeyi olduğunu ve muhtemel sebeplerinin ve rehabilitasyon alternatiflerinin bulunması yerine neticelerin ele alınacağını düşünür. Oysa enfeksiyonu hakimiyet altına almak için antibiyotik kullanmak ya da idrar akışını hakimiyet eden adaleleri kuvvetlendirecek egzersizleri bilmek gibi kolay rehabilitasyonlar söz mevzusu olabilir.
Aynı şahısta birden fazla tipte inkontinans bulunabilir.
Stres İnkontinansı: Öksürme, aksırma, gülme, ağır kaldırma ya da süratli hareket etme neticesinde mesanede oluşan tazyikin neden olduğu inkontinans.Acil İdrar Yapma İhtiyacı: Şahsın idrar yapma ihtiyacının farkında olması, ancak hakimiyet edemeyerek acil olarak tuvalete gitmek zorunda kalması. Taşma İnkontinansı: Mesane tamamen dolu olduğunda idrarı bayağı biçimde yapamama ya da bazı maniler sebebiyle gerçekleşir ve az ölçüde idrar kaçırılır.
İdrar inkontinansına tanı konması basittir ve sebebe bağlı olarak çoğunlukla rehabilitasyon edilebilir. Hasta ve ailesinin hekime karşı sarih ve dürüst davranması ehemmiyetlidir. İdrar yapma alışkanlığınıza ve inkontinansın ne zaman asıllaştığına ait kayıt yakalamak dayanakçı olabilir. Bu kayıtlar, inkontinansta hangi maddelerin ve gidişatların rol oynadığını bilmenize takviye edecektir. Inkontinansın hangi sıklıkta olduğunu, ondan evvelki etkinliğinizi ör. Süratle ayağa kalkmak, gülmek, egzersiz yapmak, sızıntı ölçüsünü çok az ya da bir anda çok fazla ve şayet varsa, rastgele bir uyarıcı bulguyu, sizi gece uyandırıp uyandırmadığını ya da belli bir meşrubat, yiyecek maddesi ya da ilacın alınmasından sonra görülüp görülmediğini kaydedin.
Etkili rehabilitasyonun tercihi, idrar inkontinansının sebebinin belirlenmesine bağlıdır. Değerlendirme için en kısa zamanda hekime müracaat etmek çok ehemmiyetlidir.
JAMA – Cilt 280: 23, 1998