Paylaş |
|
Tweet |
Ağız kokusu harcadığımız yiyeceklerden, yetersiz ağız bakımından veya bir hastalıktan kaynaklı olarak görülebilir. Ağızda makûs koku oluşturan nedenler ve çözüm usulleri.
Ağızda makûs koku Halitozis; şahsın yediklerine sarımsak, soğan, baharat gibi, içtiklerine rakı, şarap, sigara, bira gibi veya aldığı ilaçlara bağlı olarak büyüyebilir. Hastalığından dolayı yalnızca akışkan harcayanlarda mekanik olarak yiyeceklerin arınılması olası olmayacağından ağız kokusu olabilir. Bazı psikiyatrik rahatsızlıklarda da birey her şeyin makûs koktuğunu sanır dysosmia.
Makûs ağız hijyeni: Dişler arasında kalmış olan gıda artıkları, çürük dişler, pak yakalanmayan takmalar, paslı dilPiyore:Ağız içi cerahatleri: aftlarda, ağız içi yaralarında özellikle vincent stomatiti, agranülostoz hastalığında ve akut lösemiye bağlı büyüyen ağız içi iltihaplarındaBazı tonsillitler bademcik cerahatiBazı kanserler: dil, bademcik, damak, ağız tabanı, arka duvar farinks kanserleri ülserleşince fena kokuya neden olurlar.
Burnun iç yüzeyini döşeyen tenin hastalıklarıBurun orta duvarında iltihabi harabiyet: sifilise bağlı olabilir.Sinüzitler: özellikle kronikleşmiş maksiller sinüzitlerNazofarinks kanseriBurun polipleri, çarpıklık septum deviasyonuAdenoid hiperplazi: minik çocuklarda sık tesadüfülür, burunla ağız arka duvarının kesişim yerindeki lenf düğümlerinin büyümesidir.Nazofaringeal kist Thornwaldt kisti: enfekte olursa koku yapar.Burunda yabancı cisim: özellikle minik çocuk, us hastaları ve ileri yaştakilerde göz arkasını edilmemelidir.
BronşektaziAkciğer çıbanı ve özellikle gangreni tüm odada dinlenir.Üzerine enfeksiyon binmiş tüberküloz verem kaviteleriBronş kanserinin ileri aşamasıBronşlara açılan çıban veya ampiyem
Yemek borusu kanseriYemek borusu darlığı, mide ilk kısmında genişleme bozukluğuYemek borusu ve ağız arka duvarında keseler divertiküllerDiyaframa fıtıklarıMide kanseri
Asidozis: şeker hastalığı ve öteki bazı hastalıklarda görülebilen ve komaya kadar gidebilen acil gidişatlar. Aseton ekşi elma kokusuÜremi: böbrek yetmezliğine bağlı büyüyen bir gidişat. Amonyak kokusuKaraciğer yetmezliğinde: fare idrarı kokusuAlkol koması
Yukarıda Sıralana Sebeplerin Hiç Biri Tespit Etilemediği Halde Yeniden De Ağzı Makûs Kokan Bireyler Bulunabilir. Diş Hekimi, KBB Uzmanı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Gastroenteroloji Uzmanı Tarafından Araştırılmadan Kesin Tanı Konmamalıdır.