Paylaş |
|
Tweet |
Diş fırçalarken ne kadar dişlerimizi arındığımızı düşünsek de gidişat bütün olarak öyle değil!
Ağız ve diş sıhhati genel sıhhatin korunmasında ehemmiyetli bir yer yakalıyor. Bunu çocuklara minik yaşlarda aşılamak gerekiyor. Fakat diş ipi kullanımı ne yazık erişkinlerde de çok az.
Çocuklara bu alışkanlığın kazandırılması onların sıhhatli dişlere sahip olmaları için çok ehemmiyetlidir. Bu mevzuda çocukların ailelerine büyük misyonlar düşüyor. Çocukluktan itibaren doğru diş fırçalama tekniğinin yanı gizeme diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırmak hem süt dişlerinin çürümesini yasaklıyor hem de ömür boyu sıhhatli kalacak kalıcı dişlerin yolunu açıyor. Bu surattan minik yaşlarda bu alışkanlığı kazanmak ehemmiyetli.
Çocukların diş ipi kullanma yaşı
Bebekler ilk dişlerini takribî olarak 3-3.5 yaşlarında bitirirler. Altı yaşına geldiğinde ise ilk kalıcı azı dişleri süt dişleriyle beraber yavaş yavaş ağızdaki yerini alamaya başlar. Çocukların 6-7 yaş arasındaki bu dönemine karmaşık diş yarıyıl denmektedir.
Çocukların dişleri duyarlıdır. Erişkinlere oranla %50 daha incedir. Kalıcı dişleri ilk çıktıkları zaman bütün anlamıyla mineral yapıları bitirilmemiştir. Süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra dişler birbirleriyle temas etmeye başlar. Dişlerin ara yüzeylerinde lifli besinlerin ve bakteri plağının diş çürüklerine neden olmaması için diş ipi kullanımına başlanmalıdır. Zira diş fırçasının erişemediği yüzeyler diş çürüğünün başladığı yerlerdir. Özellikle bu yarıyılda diş bakımının yeterince iyi yapılmaması mine yapısının bozulmasına ve yumuşamalara neden olur. Bu bozulma yasaklanmaz ise dişlerde çürüme alana gelir.
Diş bakımı aralıksız yapılması gerekir. Dikkat edilmesi gereken hususlardan birtanesi de dişler fırçalandıktan sonra 1 saat boyunca bir şey yememek gerekiyor. Çocuklara bu alışkanlığı kazandırmak için diş ipi kullanımını cümbüşlü hale getirmeniz gerekebilir. Çocuğun kendi ağız ve diş sıhhati ile alakalı pozitif bir bağ kurabilmesi diş ipi kullanımının şahsi pakliğin ehemmiyetli bir parçası olduğunu düşünmesini sağlayın. Bunun için yaşına uygun, rengarenk ve hoşlandığı karekterler de diş bakım mahsulleri edinin. Böylece çocuğunuzun diş bakımı saatlerini cümbüşlü hale getirebilirisiniz.
Diş ipi kullanımının faydaları
Çocukların yaşamları boyunca sıhhatli diş ve ağız yapısına sahip olması için iyi bir ağız bakımı eğitimi vermek çok ehemmiyetlidir. Diş bakımının ehemmiyetli bir parçası da diş ipi kullanmaktadır. Dişleri yalnızca fırçalamak ağızda oluşan plağın yalnızca bir kısmını ortadan kaldırır. Diş ipi ise, diş fırçasının erişemediği yerlerdeki bakteri plağını ve gıda parçacıklarını arınmaya takviyeci olur. Dişlerin aralarının arınılması ağız kokusu yaradılışını manilerken, diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önüne geçilmesinde ehemmiyetli rol oynar. Ufaklara diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırmak ileri ki senelerde oluşabilecek peridontal hastalıklardan koruyacaktır.
Diş ipini doğru kullanmak gerek
Dişler fırçalandıktan sonra diş aralarında kalmış plak ve harabeleri arınmak için diş ipini diş ile diş etiniz arasındaki boşluğa usulca yerleştirilmelidir.Diş Doktoru ve Takma Uzmanı Modern Kışlaoğlu, çocukların doğru diş ipi kullanımını bilmesi ve onları diş sıhhati eğitimine alıştırmak için minik yaşlardan itibaren diş doktoru ile tanışması gerektiğini söylüyor.