Bilgi
Kategoriler

Çağımızın Hastalığı Unutkanlık

Çağımızın Hastalığı Unutkanlık
Paylaş
 

Balık İnsan bedeninde yaş ilerledikçe bazı işlevlerde eksilmeler görülür. Bellekte yavaşlamalar, unutkanlıklar, damarlarda kireçlenmeler, tende kuruluk, ihtiyarlama çizgileri ve buruşukluklar ortaya çıkar.

Öyle bir besin olsa ki hem yaşlanmayı yavaşlatsa, hem kalbi ve damarları gözetse, hem unutkanlığın önüne geçse, hem beyin işlevlerini iyileştirse, hem buruşuklukları eksiltse. hem metabolizmayı süratlendirse, hem de yağları yaksa… Balık ve balık yağı insan bedeninde tüm bu metabolik sistemi tertip eden mucize bir besin. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya balık ve balık yağının insan bedeni üzerine olan çok güzergahlı tesiri hakkında balaka veriyor:

Bedende üretilmeyen, dışardan beslenme ile bedene alınması gereken, çoklu doymamış yağ asitleri olan EPA ve DHA\’dan en zengin besin balıktır.

Balığın içindeki bu değerli yağ asitleri kanın damar içinde daha akışkan akmasını sağlar.

Kan dolaşımını iyileştirir, uzuvların daha iyi kanlanmasını sağlar.

40\’lı yaşlardan sonra hafızayı kuvvetlendirir.

Unutkanlığı önler.

Haftada 3 gün balık harcamak iyi kolesterolü çoğaldırır, makûs kolesterolü eksiltir ve kalp-damar hastalıklarından korur.

Özellikle çocuklarda beyin gelişiminde çok ehemmiyetlidir. Çocuklarda spontan dikkati çoğaldırır.

Beyin gelişimini yardımlar.

 

Bazı araştırmalarda ise çocuk hiperaktivitesine karşı da gözetici olduğu biliniyor. Balık çok zengin bir protein kaynağıdır. Yenilen balık proteinini beden nerede ise %95\’ini kullanır. Balık da madensel tuzlar, mineraller ve eser elementlerde çok güçlü bir biçimde bulunur. Başka Bir Deyişle balık fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından oldukça zengindir. A, B vitaminleri, D vitamini kapsar. Özellikle kapsadığı flor, fosfor ve D vitamininin, çocuğun kemik gelişiminde, diş gelişiminde ve iskelet sağlamlığında çok ehemmiyetlidir. Menopoz sonrasında kumpaslı balık tüketimi kemikleri kuvvetlendirir.

Balık yağının kanı inceltici özelliği özellikle tene olan kanlanmayı da çoğaldıracağı için ciltte oluşabilecek buruşuklukları eksiltir. Yalnızca çocukluk çağında değil annenin gebeliğinde de kumpaslı balık tüketiminin çocuğun beyin gelişimini iyi doğrultuda etkilediği biliniyor. Balığın yoğurtla harcanması şahsı zehirler diye bir şehir efsanesi vardır. Ancak balık taze ise böyle bir gidişat söz mevzusu olmaz. Balığın taze olduğunu en iyi gözlerine bakarak anlayabilirsiniz. Saydam ve canlı göz taze olduğunu gösterir. Bununla beraber balığın solungaçları kırmızı teni de parlak olmalıdır.

Elinizle etine bastırdığınızda çukur kalmamalıdır. Balık oda sıcaklığında 2 saatten fazla bilave ettirilmemelidir. Buzdolabında en fazla 1-2 gün, derin dondurucuda 3-4 ay arasında saklanılabilir. Balığı asla kızartarak yemeyin, yedirmeyin. Balık kızartıldığı zaman besin kıymetini kaybeder ve kapsadığı kalori yükselir. Izgara yapmak, fırınlamak veya sebzelerle birlikte buharda pişirmeyi daha çok seçim edin. Sarih sularda yaşayan balıklarla çiftlik balıkları arasında besin kıymeti açısından değişiklikler vardır. Sarih denizde yaşayan balıklar natürel likenlerle veya daha minik balıklarla beslendikleri için mineral ve vitamin açısından daha zengindir.

 EPADHA oranları daha yüksektir. Denizlerin kirlenmesinden dolayı balıkların bedeninde da civa gibi ağır metaller birikebilmekte. Özellikle derin sularda yaşayan ve minik balık yiyerek beslenen balıklarda bu gidişat daha çok görülebilmekte. O sebeple balık alırken de likenle beslenen ve yüzey balıklarını seçim etmekte fayda var.

Bu yazı 886 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

maltepe escort ataşehir escort pendik escort kartal escort anadolu yakası escort kadıköy escort istanbul escort ataşehir escort masöz masaj salonu maltepe escort escort bayan