Paylaş |
|
Tweet |
Alman bilim adamlarının son yaptığı çalışmalar alaka çekici oldu. Alman bilim adamları, şahsın ileri yaşlarda beyinsel işlevlerini yitirme tehlikeyi taşıyıp taşımadığının kolay bir testle seneler evvelinden tanımlanabileceğini ileri sürdü.
“Science” mecmuasında yayımlanan araştırmaya göre, Alzheimer, bunama gibi beyin dokularında tahribine neden olan hastalıklara tutulma tehlikeyi yüksek olanların bazı hücrelerinde işlev kaybı seneler evvelinden başlıyor.
Bonn’daki Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi’nde yapılan araştırmaya 18 ila 30 yaşlarında çok rakamda gönüllü katıldı. Çalışma sırasında belli beyin hücrelerinin işleyişini görmek için katılımcılardan sanal bir labirentte yollarını bulmaları istendi.
Araştırmayı idareyen Lukas Kunz, yüksek tehlike grubundakilerin mekansal algıdan mesul beyin hücreleri yeterince işlev görmediği için labirent testinde ötekilerinden değişik bir yol izlediğini gözlemlediklerini söyledi.
Kunz, “Elde ettiğimiz neticeler, bunama, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara bakış açısını tamamen değiştirebilir ve teşhisle rehabilitasyon usullerinin geliştirilmesine destekçi olabilir” dedi.
İlk kere 1906 senesinde Alman bilim adamı Alois Alzheimer tarafından belirlenen ve 65 yaş üstü bireylerde beyin dokularında ağır zarara neden olan Alzheimer hastalığı için hala tesirli bir teşhis ve rehabilitasyon usulü bulunmuyor. Ancak ilaçlarla ilerlemesini yavaşlatmaya müteveccih çalışmalar mevcut.
Hastalığı önlemek ya da rehabilitasyon bulmak için yapılan araştırmaların büyük bir kısmı neticesiz kaldı. Araştırmalarda, bulguların genellikle hastalığın başlangıcından sonraki 10 sene içinde ortaya çıktığı ve hastaya teşhis konulduğunda da rehabilitasyona çok geç kalındığı için zafersiz olduğu sanılıyor.
Dünyada takribî 50 milyon Alzheimer hastası olduğu hipotez ediliyor. 2050 senesine kadar bu rakamın 135 milyona yükselmesi bekleniyor. Uzmanlar bulmaca çözmenin, matematik problemleri ile uğraşmanın Alzheimer hastalığının oluşmasını geciktirici tesirin olabileceğinden bahsetmektedirler.