Paylaş |
|
Tweet |
Uslu telefonların çıkması ile sosyal medya bağımlılığı çoğalırken, insanların internette geçirdiği vakit telefonlar sayesinde uzadıkça uzuyor. Telefonla uzun vakit uğraşmak yalnızca ruhsal değil fiziksel hastalıklara da neden oluyor.
Son zamanlarda yapılan çalışmalarda yalnızca sosyal medyada 3 saat geçirdiğimiz reeline erişildiğini belirten Op. Dr. Şeyda Atabay, “Bu zamanlar bilgisayar ekranlarında dahi göze büyük hasar verebildiği gibi telefon ekranları daha hasarlı olduğu öğrenilmektedir. Telefon ekranları daha minik ekranları nedeniyle miyopiye davetiye çıkarmaktadır. Uzun süreli yakın fokuslanma nedeniyle göz sızısı ve adale spazmlarına neden olmaktadır” dedi.
Eskiki yarıyıllarda miyopi göz bozukluğunun 18 yaş etrafı durduğu izlenirken şimdilerde 30’lu yaşlarda dahi göz bozukluğu ilerlemeleri gözlemlendiğini kaydolan Op. Dr. Şeyda Atabay, “Bunun nedeni olarak uslu telefonlar öne sürülmektedir.” diye konuştu.
Erken çocukluk yarıyıllarında uzun süreli telefon kullanmanın erken miyopi oluşmalarına ve süratli ilerlemelere neden olduğuna dikkat toplayan Atabay, “Bu sebeple teknolojik büyümeler olarak tamamen uzaklaşamayacağımız cep telefonlarını daha bereketli kullanmak lüzumluluğu çocuklarımıza öğretilmelidir. Teknolojinin yaşamımızı sıhhatimizi de tehdit ettiği unutulmamalıdır.” dedi.
Op. Dr. Atabay, cep telefonu kullanımını mevzusunda önerilerde bulunarak laflarını şöyle sürdürdü:
“Özellikle uzun zamanlar uslu cep telefonlarına bakmak yerine muhtemelse arada gözler dinlendirilmelidir. Ve muhtemel olduğunca daha büyük ekranlı tablet veya bilgisayarlar kullanılmalıdır. Ayrıca uzun süreli parlak ekran kapsayan uslu telefon kullanımları göz kuruluğu bozukluklarının çoğalmasına ve özellikle lens kullanan bireylerde besbelli lens hoşgörü bozulmalarına neden olmaktadır. Bu mevzuda lens üretici şirketlerinin günümüz teknolojisine müteveccih lens yapım çalışmaları mevcuttur.”