Paylaş |
|
Tweet |
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr.Cem Gökçe, bebeklerde kalça çıkığının GKD önlenebilir bir sakatlık olduğunu belirterek, Bunun için milletimizin kundak kullanma ve bebekleri banyodan sonra baş alt sarkıtma gibi alışkanlıklarından bırakması gerekir dedi. Hiçbir rehabilitasyon yapılmadan yalnızca kundak uygulaması ve bebeklerin baş alt sarkıtılmasının ortadan kaldırılmasıyla hiç tüketme yapmadan GKD li kalçalarının %90 nın iyileşmesi mümkündür.
Kalça çıkığı GKD , bebek sakatlıkları arasında erken tanının en ehemmiyetli olduğu sakatlıklardan bkocamandır. Kalça çıkıklı GKD bebek doğar doğmaz anlaşılabilir ve tanınabilir, doğumdan hemen sonra ultrasonografi yapılması öneri edilmez. En ideali bebek bir aylıkken ultrasonografi yapılarak, ortopedi uzmanı tarafından değerlendirilmesidir.
Bebeklerin doğar doğmaz kendi haline bırakıldığında kalçaları karnına doğru çekilmiş ve bütün yana doğru açılmış ve dizleri bükük pozisyonda olduğunu ve bunun yeni doğan bir bebeğin natürel pozisyonu olduğunu belirten Dr. Gökçe, Giydirildikten sonra da aynı pozisyonu korur. Geçen günler içinde natürel tekmeleme hareketleri ile bacaklar yavaş yavaş alta doğru uzanmaya başlar ve birkaç ay içinde bacakların karna çekik pozisyonu bacakların uzun yakalanma pozisyonuna doğru hafifler. Bu aylarda bebekte kalça çıkığı tanısı konulduğunda bandajlarla ya da aygıtlarla kalçayı rehabilitasyon etme pozisyonu da aynı pozisyondur. Araştırma emelli hakikatleştirilen bir uygulamada tüm yeni doğan bebeklere doğar doğmaz kalça ultrasonografisi yapılmış, kalçası çıkık olanlara bile hiçbir rehabilitasyon yapılmayıp bebekler kendi natürel haline bırakılmıştır. Bir ay sonra yine yapılan hakimiyetlerde çıkık kalçaların yüzde 90ının kendiliğinden iyileştiği görülmüştür. Başka Bir Deyişle yeni doğan bebeklerin natürel kalça pozisyonu kalça çıkığını rehabilitasyon ettiğimiz pozisyonun aynısıdır dedi.
Kalça çıkığı sakatlıklarında yapılan hatalar
Bebeklerin daha doğarken ayaklarından yakalayıp baş alt sarkıtılması, bacaklarının bir araya getirip sıkıca sarıp sarmalanıp, kundaklanması, bebeği her yıkayışta ağzına giden sular aksın diye ayaklarından yakalayıp baş alt sarkıtılması, kalçaları çıkık olan bebeklerin kalçalarını kendiliğinden iyi eden pozisyonun bozulmasına ve bu uğrun bebeklerin elinden alınmasına neden olmaktadır. Bu sebeple ülkemizde yeni doğan bebeklerde kalça çıkığı görülme sıklığı değişik ülkelerden fazla olmamasına karşın 3 aylıktan büyük bebeklerde kalça çıkıklığı görülme sıklığı çok yüksektir. Ailede GKDli şahıs bulunması, makat gelişli doğum, oligohidramnios , çoğul gebelik , yüksek doğum tartılı bebek görülmesi GKD doğrultusundan bizleri araştırmaya yönlendiren tehlike etkenleridir