Paylaş |
|
Tweet |
Günümüzde muhtelif teknikler uygulanarak diş kaybı en az dereceye indirilmeye çalışılıyor. Diş hekimleri ağız ve diş sıhhati açısından öncelikle dişi rehabilitasyon etmeyi kastetseler de muhtelif sağlık meseleleri suratından diş kaybı yaşanıyor.
Diş Hekimi Modern Kışlaoğlu son takat olarak uygulanan diş çekim operasyonundan evvel ve sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında şu balakaları aktardı.
Diş çekimi kanal rehabilitasyonunun yeterli olmadığı dişlerde, zamanında düşmeyen süt dişlerinde, riskli yirmilik dişler, bütün sürmemiş gömük dişler, rastgele bir darbe neticeyi kırılmış dişlerde ve ortodontik rehabilitasyona destek emelli olarak yapılmaktadır. Fakat rehabilitasyon edilebilecek gidişattaki hiçbir diş çekilmemelidir.
Diş çekiminden evvel ve sonra hastaların dikkat etmesi gereken noktaları ise şu şeklide sıralayabiliriz.
Öncelikle diş çekimi evvelinde hekim tarafından verilen ilaçlar kullanılmalıdır. Diş çekiminden evvel hasta şeker, yüksek tansiyon, kalp gibi rahatsızlıkları varsa bu rahatsızlıklarını diş hekimine bildirmelidir. Hasta olasıysa dişlerini fırçalamalı, ağızdaki bakteri oranını eksiltmek için de antiseptikli suyla ağız çalkalanmalıdır.
Diş çekimi yapılacak şahıs sakin davranmalı diş hekimi fobisi yaşıyorsa da bunu diş hekimi ile paylaşmalıdır. Günümüzde diş hekimi fobisi aşılmaya çalışılsa da birçok hasta tarafından bu fobi yaşanabilmektedir. Fakat hasta diş hekimine mevzu hakkından balaka verirse bu fobi konuşularak da aşılabilir. Şayet hasta fobisini aşamıyorsa genel anestezi altında da çekim yapılabilir.
Diş çekimi sonrasında ise hasta şunlara dikkat etmelidir.
o Diş hekiminin yaranın üzerine koymuş olduğu tampon hemen atılmamalı en az 25 -30 dakika boş kalan bölge üzerinde tutulmalıdır.
o Tampon atıldıktan sonra yerine yeni tampon olasıysa konulmamalıdır. Yaranın üzerinde oluşan kan pıhtısının ufalamaması için bu lüzumludur. Tamponu sık değiştirirseniz pıhtının oluşmasını manilersiniz. Pıhtı, çekim boşluğunu natürel bir tampon gibi kapatacak ve boşluğun ilerde kemik yapıyla dolması için zorunlu hazırlığı yapacaktır. Pıhtının oluşması yasaklanır ya da pıhtı koparılırsa yara iyileşmesi bozulur ve ağrılı bir süreç başlar.
o Ağız suyla çalkalanmamalıdır.
o Çekimden sonra hemen bir şey yenmemeli en az iki saat bilave edilmelidir. Vakit bittikten sonra hasta ılık besin ve meşrubatlar seçim etmeli soğuk ve sıcak besinlerden kaçınmalıdır.
o 24 saat sigara ve içki kullanmamalıdır. Bu vaziyet yaranın cerahat kapmasına neden olabilir.
o Diş çekimimden sonra oluşan boş bölge dil ile oynanmamalı, yaralı bölgede oluşan kan emilerek tükürülmemelidir.
o Diş çekiminin yapıldığı bölge el ile değilmemelidir. Yara doğrudan mikrop kapabilir.
o Diş çekimi sonrasında kanama ara ara devam edebilir. Bu vaziyet takribî 6 ila 24 saat arasında devam eder, fazla kanama varsa hekim ile kesinlikle görüşülmelidir.
o Diş çekimi sonrasında ağrı için kullanılacak ağrı kesici hekime danışılmadan kullanılmalıdır.
o Yara içinde oluşabilecek yemek artıkları bölgede bakteri yaradılışını sağlayabilir. Çekimden 24 saat sonra, yumuşak bir diş fırçasıyla bölge usulca fırçalanmalıdır. Ilık tuzlu su ile gargara yapılabilir.
o Diş çekiminden bir gün sonrasında basmakalıp ağız bakımı rehabilitasyonlarına devam edilebilir. Fakat bu bölge fırçalanırken dikkatli olunmalıdır.
o Şayet suratınızda şişme, fazla ağrı,24 saati geçen kanama hali ağızda oluşan makûs bir lezzet ve koku olursa kesinlikle gecikmeden diş hekiminize başvurulmalıdır.
o Ağızda oluşan diş kayıpları muhtelif sindirim bozukluklarına neden olmaktadır. Bu sebeple daha sonra hekimin uygun gördüğü implant, köprü ve takma gibi diş rehabilitasyonlarından bkocaman hastaya uygulanabilir.
Diş Hekimi Modern Kışlaoğlu