Paylaş |
|
Tweet |
Beyin çeperlerinin ileri derecede iltihaplanması neticeyi alana gelen bir hastalıktır. Hastalığın faktörü virüsler, bakteriler ve asalaklar olabilir. Bazıları kendiliğinden iyileşebilse de bazıları oldukça ağır izlemektedir.
Bazı menenjit tipleri çok süratli biçimde beyin zararına ya da vefata neden olabilir. Öte yandan bazı virüslerin yol açtığı menenjit hafif izler. Menenjit aşıları özellikle salgınlar sırasında uygulanır ve çocuklara rutin aşılama yapılmaz.
Menenjit, meninksin beyni ve omuriliği örten çeperler iltihaplanmasıdır. Çoğunlukla bedenin başka bir bölgesindeki enfeksiyondan tipik olarak kan dolaşımı yoluyla meninkse erişen mikroorganizmaların yol açtığı enfeksiyon neticeyi oluşur. Hekiminiz omurilik akışkanından aldığı misali araştırarak menenjit tanısı koyabilir. Bebeklerde ve genç çocuklarda belirtileri tespit etmek güç olabilir.
Viral menenjit: Çoğunlukla görece hafif izler ve ABD de bakteriyel menenjitten daha yaygın olarak ve daha çok kış aylarında salgınlarla görülür. Genellikle rehabilitasyon gerekmez ve çoğunlukla 2 hafta içinde iyileşir.
Bakteriyel menenjit: Hayatı tehdit edici olabilir ve hemen rehabilitasyon edilmesi gerekir. Günümüzde, Streptococcus pneumoniae ve Neisseria meningitidis meningococcus tek tek olaylar ya da salgınlar biçiminde görülen bakteriyel menenjitin önde gelen sebepleridir. Haemophilus influenzae tip b, ABD de 1990’lı senelerden evvel 6 yaşından ufak çocuklarda menenjitin önde gelen sebebiydi. Ancak çocuklara rutin aşılamanın bir parçası olarak uygulanan aşılar, bu tip menenjit insidansını düşürmüştür. Yeni doğanlarda, grup B streptococcus ve E. coli gibi başka bakteriler menenjite yol açabilir.
Yenidoğan bir bebekte sıkıntılılık ya da üşengeçlik olabilir ve beslenemez. Hafifçe içe göçük olan başın yumuşak bvefatı bıngıldak = fontanel gergin ya da dışarı çıkık vaziyete kazanç. Daha büyük bir çocukta şiddetli ve kesintisiz baş sızısı ve/ya da ense sertliği, alışılmadık biçimde suskunluk, parlak ışığa karşı duyarlılık, bulantı ya da kusma hissi.Bakteriyel menenjitte belirtiler süratle, bazen birkaç saat içinde büyür. Belirtilerin ortaya çıkmasından sonra üşengeçlik başlar ve bazen bilinç kaybı olur. Hadiselerin yarısında koyu kırmızı ya da morumsu kirler görülebilir.Viral menenjitte belirtiler daha hafiftir ve gribe benzeyebilir.
Bakteriyel menenjitin belirli suşları için aşılar mevcuttur ve bunlar salgınları hakimiyet altına almaya ya da belirli bölgelere seyahat edenlere destekçi olabilir. Enfekte bireyle yakın temasta bulunanlar aile aboneleri enfeksiyondan korunmak için antibiyotik kullanabilir. Enfekte şahsın ağız salgısından uzak durulması öksürükten ve öpüşmekten sakınmak ve ellerin dikkatle ve sık yıkanması da alabileceğiniz öbür önlemlerdir.
JAMA – Cilt 281 No:16, 1999