Paylaş |
|
Tweet |
Günümüz psikolojik hastalıklardan en sık tesadüfülenlerinden biri bunalımdır. Yapılan araştırmalar bunalım rehabilitasyonunda terapinin en az ilaçlar kadar tesirli olduğunu göstermektedir.
Bunalım rehabilitasyonunda terapinin ilaçlar kadar tesirli olabildiği açıklandı. Amerikan Psikiyatri Kuruluşu genel heyetinde, terapi maliyetinin kısa yarıyılda ilaç rehabilitasyonu maliyetiyle aynı olduğu, ancak uzun yarıyılda daha ekonomik olabileceği belirtildi.
Nashville Vanderbilt Üniversitesi uzmanlarından Dr. De Rubeis ve Steven Hollon, bunalım hastası 240 kobay üzerinde ilaç ve terapinin etkisini kolladılar. Hastaların bir kısmına 16 hafta, öğrenmeye ve anlamaya müteveccih terapi uygulayan analistler, öbürlerine 16 hafta bunalıma karşı ilaç verdiler ve hastalar zaman zaman psikiyatristle görüştürüldü. Bir öbür gruba ise yalnızca placebo verildi ve hastalar psikiyatrist ile görüştürüldü. Öğrenmeye ve anlamaya müteveccih kognitif terapi, hastayla psikiyatristin karşılıklı konuşması ve hekimin, hastanın kendisi ile alakalı olumsuz yapısını çözmeye çalışması olarak öğreniliyor.
16 hafta süren araştırma sonunda, öğrenmeye ve anlamaya müteveccih terapi ile ilaç rehabilitasyonunun hastalarda yüzde 57 oranında pozitif tesir gösterdiği saptandı. Bunalım hastalarında ilaç rehabilitasyonunun, erken yarıyılda psikolojik terapiden daha süratli tesir gösterdiğini belirten uzmanlar, 4 aylık sınamalardan sonra, psikolojik terapinin, ilaç rehabilitasyonu kadar tesirli olduğunu tanımladıklarını kaydettiler.
Araştırmanın sonunda, öğrenmeye ve anlamaya müteveccih terapi uygulanan hastaların yüzde 75’inde hastalığın yinelenmediği kollanırken, bu oran ilaç rehabilitasyonu uygulanan hastalarda yüzde 60 olarak tanımlandı. Placebo ve psikiyatristle görüşme uygulaması yapılan hastalarda ise hastalığın yinelenmeme oranı yüzde 19 olarak kaydolundu. Analistler, öğrenmeye ve anlamaya müteveccih terapinin, ilaç rehabilitasyonundan daha uzun tesir gösterdiğini savunuyor.
16 haftalık ilaç rehabilitasyonunun 2590 dolara mülk olduğu, öğrenmeye ve anlamaya müteveccih terapinin maliyetinin ise 2250 dolar olduğu bildirildi. Uzun yarıyılda kognitif terapinin daha ucuza mülk olduğu kaydolunurken, ilaç rehabilitasyonunda hastaların devamlı ilaç kullanmak zorunda kalacakları ve bu vaziyetin rehabilitasyon giderlerini yükseltebileceği düşünülüyor.
Konu ile alakalı yorum yapan bazı uzmanlar ise ilaç rehabilitasyonunun beyindeki kimyevi maddelerin oranını eksiltmeye müteveccih uygulandığını, bazı ilaçların, beyinde serotonin salgılanması üzerinde tesirli olarak kötümserliği önleyebildiğini kaydoluyor. Bunalım ilaçları pazarının çok geniş olduğuna dikkat toplayan uzmanlar da, ilaç işletmelerinin bunalım ilaçlarından senede milyarlarca dolar kazandıklarını belirtiyor. ABD’de 20 milyon bireyin bunalımda olduğu, bunalımın insanları intihara çekebildiği belirtildi.