Paylaş |
|
Tweet |
Sigaranın bedende neden olduğu hasarları nelerdir? Sigara vazgeçme usulleri nasıl uygulanmalıdır? Sigara vazgeçmenin bedene sağladığı verimler.
Sigarada kansere yol açan maddelere ek olarak 4 bine yakın hasarlı maddenin bulunduğu öğreniliyor. Sigarada sanayide kullanılan boya sökücü aseton, roket yakıtı metanol, çakmak gazı bütan, akü metali kadmiyum, endüstriyel çözücü tolüen gibi maddelerin, sigara içilirken sarihe çıktığı belirtiliyor. Ayrıca fare zehri arsenik, paklik maddesi amonyak, böcek öldürücü nikotin, egzoz gazı karbon monoksit, haşarat öldürücünün DDT yanı gizeme gaz odalarında insan öldürmede kullanılan hidrojen siyanürün de sigarada yer aldığı vurgulanıyor.
Sigarada ayrıca toluidin, üretan, polonyum-210, piren ve diben zakridin gibi kansere yol açan maddelere ek olarak 4 bine yakın hasarlı maddenin bulunduğu da anımsatılıyor.
Uzmanlar, sigara içen anneler suratından dünyada her sene 350 bin bebeğin vefatına, 84 milyar dolar parasal kayba neden olan sigaradan kurtulmak için pratik usuller öneriyor. Uzmanların önerdiği usullerden kimileri şöyle:
Sıhhatinizi ‘1’ sayısıyla belirleyin. Hayat süresince elde edeceğiniz kazanımları, 1’in yanına ‘0’ olarak ilave edin. Seneler sonra elde edeceğiniz sayıdan sıhhatinizi, başka bir deyişle ‘1’i çıkardığınızda, geriye yalnızca anlamsız sıfırlar kalır.
Canınız sigara içmek istediği zaman duş alın, sakız çiğneyin, kuruyemiş yiyin. Karşı konulmaz biçimde sigara içmek istiyorsanız, 10 kere derin soluk alın. Son soluğunuzu tutun ve yaktığınız bir kibriti üfleyerek söndürün. Ardından sönen kibriti, kül tablasına sigara söndürür gibi basın. Rutin sigara içme zamanlarınızı bir sonraki zamana erteleyerek bir günde içtiğiniz vasati sigara rakamını yarıya indirmiş olursunuz. Sigara içmediğiniz için kendinizi gergin ve asaplı sezdiğiniz zamanlarda gözlerinizi kapatıp 10’dan geriye doğru sayın. Bu esnada tabiatla baş başa olduğunuzu, güneşin batışını izlediğinizi düşünerek rahatlayın.
Uzmanlar, sigarayı vazgeçen bireylerin, evvelki hayatlarına mukayeseyle elde edecekleri kazanımları ise şu biçimde sıralıyorlar:
Hayatınıza seneler katar.Akciğer kanseri, amfizem, bronşit ve kalp krizi tehlikesini azaltır.Körelen koku olma duyusu yine büyür, gıdalardan daha fazla lezzet ve tat alınır.Ağzınız sigara kokmaz, dişleriniz ve parmaklarınız sararmaz.İradenizin eforunu ispatlayarak, etrafınıza iyi misal olursunuz.Hem zekâsal hem de fiziksel olarak daha sıhhatli olursunuz.