Paylaş |
|
Tweet |
Perhizde en fazla sakınılan pirincin ABD’de yapılan araştırmalara göre perhiz arkadaşı. Kapsadığı folik asit ve demir ile dolaşım üzerinde de tesirli.
1998 senesinden bu yana, neredeyse ABD’deki tüm beyaz pirinçler, B vitamini ve folik asit ile zenginleştirilmekte. Bu programdan bu yana kadınlardaki beyin kanaması tehlikesinin, senede yüzde üç oranında eksildiği kollanırken, folik asit, bazı araştırmalar tarafından kalp krizi ve beyin kanaması dahil olarak kalp hastalıklarında bir tehlike etkeni olduğunu gösterilen kan homosistein seviyelerini düşürmeye de dayanakçı olmakta. Amerikan Kalp Derneği’nin yayını Circulation’da yayımlanan araştırma, folik asit zenginleştirmesinin beyin kanamasından kaynaklanan vefatları eksiltmeye dayanakçı olduğunu da ispatlamaktadır. Daha yakın tarihli araştırmalar ise, folik asidin yumurtalık kanseri ve Alzheimer da dahil belirli kanser tiplerini önlemeye dayanakçı olduğunu ileri devam ettir.
Amerikan Perhiz Derneği’nin pratik çalışmalar grubu Kadın Sıhhati ve Faize Beslenmesi başkanı, patentli diyetisyen Jeanne Blankenship, “ABD’deki kadınların çoğunluğu hala günlük demir ve folik asit lüzumlarını karşılamıyor ve bu besinler kadınlar için kritik ehemmiyet taşıyan iki besin öğesidir” diyerek, şu balakaları verdi:
“Pirinç, anne ve anne adaylarının folik asit alımı için harika bir yol. Pirinç, yağsız et ve az yağlı süt mahsulleri, meyveler, kuruyemişler ve sebzeler ile birlikte harcandığında sıhhatimiz için bırakılmaz bir besin haline geliyor. Folik asidin yanı gizeme demir, kadınlar için ehemmiyetli bir mineraldir. Kadınlar demir noksanlığı kansızlığına daha yatkındır. Yeterli demir olmadığında, beden kırmızı kan hücreleri için yeterli hemoglobini üretemez. Kansızlığın bu en yaygın biçimi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kadınların takribî beşte bcerahati ve hamile kadınların yarısını etkilemekte ve bitkinlik, eforsuzluktan soluk darlığına, baş sızılarına ya da konsantrasyon kaybına kadar çeşitlenen semptomlara neden olmaktadır. ABD’deki kadınların çoğunluğu kilolarına özen gösterirken, pirinç de kadınların fazla kilolarla savaşı kazanmasına takviye ediyor. Pişmiş olarak servis edildiğinde yarım fincan düşük kalorili pirinç 103 ila 108 kalori kapsamaktadır; sebzeler ve yağsız et proteinleri gibi sıhhatli besinler için iyi bir eşlikçidir. AKLA Rice Federation’a göre; Lowa State University tarafından reelleştirilen bir çalışma, pirinç yiyen bireylerin beslenme kumpasının, pirinç yemeyenlere göre daha sıhhatli olduğunu, bu bireylerin daha fazla meyve ve sebze yediğini, daha az şeker ve yağ harcadığını ve beden kitle endekslerinin daha düşük olma meylinde olduğunu ispatlamıştır. Pirinç, öncelikle kompleks karbonhidratlardan oluşmaktadır, glisemik endeks GI kıymetinin, kan şekeri seviyesini ve yeme isteğini hakimiyet etmeye dayanakçı olabileceği düşünülmektedir.”