Paylaş |
|
Tweet |
Diş eti hastalıkları dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok sık karşılaşılan sağlık meselelerinin başında geliyor.
Bir Hayli araştırmaya göre ağızdaki çürük ve dişeti hastalıkları bedende pek çok değişik rahatsızlıklara neden olabiliyor. Kardiyovasküler hastalıklar açısından da yüksek tehlike etkeni oluşturan diş ve diş eti hastalıkları kalbe de hasar verebiliyor. Uzmanlar oral enfeksiyona sahip şahıslarda, enfeksiyonun görülmediği fertlere mukayeseyle daha fazla kalp krizine tesadüfüldüğünü belirtiyor.
Kalp krizi mi yoksa diş ağrısı mı?
Diş Hekimi ve Takma Uzmanı Modern Kışlaoğlu cemiyetimizde ağız sıhhatine gereken ehemmiyetin verilmediğini dikkat topluyor. Ağızda oluşan çürüğe “diş çürüğü deyip” geçmenin yanlış olduğunu vurguluyor. Önem Verilmeyen bir diş ağrısı hakikatinde kalp krizi bulgusu olabiliyor. Zira kalp krizi ağrılarının bir kısmı dişe vuruyor. Hasta hakikatinde kalp krizi geçirirken sezdiği ağrının çürük dişten kaynaklandığını düşünerek hekime gitmek yerine ağrı kesici kullanıyor. İlaçlarla ağrıyı geçirmeye çalışırken hasta yaşamını kaybedebiliyor.
Kalp rahatsızlığı olan bireylerin dişlerinde var olan mikroorganizmalar dental harekât sırasında
vücuda damar yoluyla dağılabiliyor. Bu sebeple hastaların yapılacak harekât evvelinde diş hekimlerini sahip oldukları hastalık mevzusunda bilgilendirmesi gerekiyor. Bu biçimde dental harekât evvelinde hastaya zorunlu tıbbi konsultasyonlar yapılarak gözetici ilaç rehabilitasyonu uygulanabiliyor.
Dişeti hastalıklarına dikkat!
Ağız ve diş bakımının doğru yapılmaması, diş ve dişeti hastalıklarına neden olmaktadır. Diş hastalıklarında alana gelen iltihabi farklılıklar var olan koroner hastalıkların şiddetlenmesine de neden olabilir.
Peki diş eti hastalıklarının bulguları nasıl ortaya çıkıyor?
Diş eti hastalıklarının en ehemmiyetli bulguları; diş fırçalarken ya da kendiliğinden oluşan diş eti kanamaları, ağızda tat bozukluğu, irin kaynaklı makûs ağız kokusu, sallanan dişler, dişler ve diş etlerinde kaşınma hissi olarak öne çıkar. Bu şikayetlerle hekime giden hastanın tetkikinde; diş etlerinde kanama, ağızda makûs bir tat veya koku, kırmızı ve şiş diş etleri, soğuk sıcak hassasiyeti olup olmadığına bakılır. Diş ile diş eti arasında alana gelen ceplerin derinliği, periodontal sond aracıyla ölçülerek, radyografik belirtilerle değerlendirilir ve teşhis konur. Dişeti hastalığının rehabilitasyonu muhtemeldir.
Hekim tarafından uygulanan dişeti rehabilitasyonu ile hem dişeti cerahatini, hem de buna bağlı büyüyebilecek kalp hastalıkları tehlikesini hakimiyet altına alabilmek muhtemel olmaktadır.
Daha sağlıklı dişler için bakım teklifleri
Dişler fırçalanırken, diş ve diş etlerine paralel hizada dairesel hareketler uygulanmalıdır. Diş fırçalaması esnasında, dişlere veya diş etlerine çok hafif ya da çok güçlü baskı yapmaktan sakınılmalıdır. Her 3-4 ayda bir diş fırçası yenilenmelidir.
Diş pakliğinde, diş fırçalarının kaliteyi ve dişlere olan uygunluğu büyük ehemmiyet taşır. Diş fırçasının sapı rahat bir kullanıma olanak vermesi açısından elastik boyunlu olmalıdır. Diş fırçası, çok sert ya da fazla yumuşak olmamalıdır.
Diş fırçalama operasyonu, dil fırçalamayla devam etmelidir. Dilin arka sırtından başlanarak, öne doğru fırçalama operasyonu yapılmalıdır. Dil fırçalama için özel olarak hazırlanmış ve genellikle diş fırçalarının üst, arka kısmında yer alan dil arınıcı başlıklar bu emelle kullanılabilir.
Konutta yapılan günlük bakım diş taşlarının yaradılışını en az seviyede yakalamakla birlikte, tamamen önleyememektedir. Hekimi tarafından yapılacak harekâtla diş fırçası ve diş ipi ile arınılamayan bölgelerdeki sertleşmiş diş taşları civardan uzaklaştırılır.
Diş ipi muhtemelse günlük hayatta, diş pakliğinin ehemmiyetli bir parçası olarak görülmelidir. Zira kumpaslı diş ipi kullanımı, diş fırçalarının erişmekte beceriksiz kaldığı diş aralarına erişerek, yiyecek artıklarını arınmaktadır. Yiyecek artıklarının bu yolla kumpaslı olarak arınılması, diş çürüklerinin yaradılışını ehemmiyetli miktarda yasaklamaktadır.
Senede iki kere diş hekimine gidip genel ağız tetkiki yaptırılmalıdır.
Sigaranın ağızda çürük yaradılışı, dişeti hastalıkları, dişlerde sararmaya neden olması dışında kalp ve damar hastalığı tehlikesini çoğaldırdığı için kullanılmamalıdır.