Paylaş |
|
Tweet |
1. Bir çok diş çürüğünün yaradılışı aylar sürer. Diş doktoruna gitmek için dişlerin ağrıması beklenmemelidir. Senede iki kere diş doktoruna gidilmelidir.
1. Bir çok diş çürüğünün yaradılışı aylar sürer. Diş doktoruna gitmek için dişlerin ağrıması beklenmemelidir. Senede iki kere diş doktoruna gidilmelidir.
2. Çocukluk yarıyılındaki beslenme diş sıhhati güzergahından çok ehemmiyetlidir. Kalsiyum, fosfor ve flor mineralleri yeterince alınmalıdır. Dişeti diş sıhhati ve sağlamlığı için zorunlu C, A ve D vitamini yetersizliği olmamalıdır. Süt, süt mahsulleri ve taze meyvalar özellikle yararlıdır.
3. Kesintisiz yumuşak yiyeceklerle beslenmekten sakınmalıdır. Havuç, elma gibi besinleri ısırarak yemek diş sıhhati için gereklidir.
4. Öğün aralarında rasgele yemekten ve şekerlemelerden sakınmalı, her tatlı besinden sonra ağız suyla çalkalanmalıdır. Asit, kola, gazoz gibi meşrubatlardan sakınmalıdır.
5. Her akşam uyumadan evvel ve yemeklerden sonra dişler tekniğine uygun olarak fırçalanmalıdır.
6. Dişler kürdan dahil hiç bir şeyle karıştırılmamalıdır. Diş araları pakliğinde dip ipliği kullanılabilir.
7. Sigara ve içki diş sıhhati için çok zararlıdır.
8. Fındık, ceviz gibi şeyler dişlerle kırılmamalıdır.
9. Sakız çiğneme, ağıza kalem, parmak sokma, tırnak yeme, dudak, parmak, yanak ısırma, özellikle ilk mektep sıralarında çeneye el yaslama gibi alışkanlıkların dişler ve çene için hasarlı olduğu unutulmamalı, bunlardan sakınmalıdır.
10. Çok soğuk ve çok sıcak gıda ve meşrubatlardan kaçınılmalıdır.
11. Diş doktoru zorunlu görmedikçe diş sürükletmemeli, özellikle bilgisiz şahıslara diş sürükletmekten kaçınılmalıdır.
12. Çocuklara 2 yaşından sonra palavracı meme, biberon kullandırtmamalıdır.
13. Ağzı sarih geçime dişlere hasarlı olduğundan burunda böyle yatmaya neden olan tıkanıklık sebepleri incelenip ortadan kaldırılmalıdır.
Flor ve dişler:
Diş minesinin mukavemetini artıran en ehemmiyetli maddelerden birisi flordur. İçilen suda yeterli flor varsa mesele yoktur. Şayet flor azsa dişler çürür. Flor aşırılığı dişlerin sararmasına yol açar. Sularında flor yetersizliği olan yerlerde sağlık kuruluşları zorunlu temkinleri alır. İçilen suların ve yemek tuzunun florla zenginleştirilmesi sağlanır. Bunlar sağlanana kadar flor çözeltisiyle şahsi florlama yapılır.