Paylaş |
|
Tweet |
Orucunuzu bozmadan baş ağrısını nasıl geçirebilirsiniz?
Sıcaklar ve oruç saatlerinin uzaması, bu sene de ramazanda oruç yakalamayı güçleştiriyor. Buna bağlı olarak aç ve susuz kalma vaktinin çoğalması bedende bir ekip ağrıların oluşmasına sebep oluyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş ve Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, Migren gibi çok şiddetli bir ağrıyla karşılaşmadığınız sürece orucunuzu bozmadan bu ağrıları gidermek muhtemel diye balaka veriyor ve çözüm tekliflerini anlatıyorlar.
Oruç yakalamak muhtelif ağrılara neden olabiliyor. Bunların başında kan basıncı oynamalarına veya ani kan şekeri düşmesine bağlı olarak oluşan baş ağrısı geliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş ve Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, Şahısta hücumlar biçiminde gelen bir ağrı varsa ancak hücum sıklığı ayda 1-2den fazla değilse ve ilaç dışı usullerle de hamlelerini geçirebiliyorsa, sahur ve iftar öğünlerini düzgün takip etmek kaydıyla bu şahıslar oruç tutabilirler. Ancak migren gibi kronik ağrısı olan şahıslarda da oruç yakalamak bu ağrıyı tetikleyebilir diye konuşuyor ve migren hastalarının oruç yakalaması ile alakalı balaka veriyorlar.
Migren benzeri ağrısı olan hastalardan bazıları, gözetici rehabilitasyonu sürdürmek kaydıyla oruç tutabilir. Misalin; ayda 2-3 migren saldırıyı olan bir hasta, hücum gelmesin diye gözetici rehabilitasyon alıyorsa, ilaç alım saatini ramazana göre tertip edip, kriz rakamı da az olduğu için orucunu sürdürebilir. Migren hastaları oruç mevzusunda özellikle dikkat etmeli zira açlık, yüzde 100 migren hamlelerini tetikleyen bir gidişat. Sık saldırıyı olanlar ve çok şiddetli hücum geçiren hastalar hamlenin geleceğini sezerler ve evvelden ilaçlarını alırlar. Ancak oruç sırasında ilacı alamayacakları için bu şahısların çok şiddetli hücum geçirme ihtimali vardır. Bu gidişat, şahıstan bireye değişiklik gösterdiği için kesinlikle şahıs kendini test etmelidir. Şiddetli ağrıyla karşılaşan şahıslar, ağrıyı ciddiye alıp oruç yakalamakta ısrarlı davranmamalılar. Zira oruç, ağrılı hastalarda balansı çok ciddi bozabilir.
Hafif ve orta şiddetli baş ağrısını gidermek için neler yapılabilir?
Uyku kumpası bozulsa bile yeterli saat uyuyabilecek, ilaçlarını kumpaslı ve oruca uygun bir biçimde kullanabilecek olan şahıslar oruçlarını tutabilirler. Bu şahısların da ramazan boyunca hafif ve orta şiddette baş ağrısı yaşabileceklerini aktaran Prof. Dr. Mustafa Ertaş ve Prof. Dr. Ayşen Yücel, Hafif ve orta şiddette bir ağrıysa şahıs soluk ya da rahatlama egzersizleriyle bu ağrıyı geçirebilir diyor ve egzersizler hakkında balaka veriyorlar:
Ağrıyı eksiltme üzerine yapılan egzersizler ağrı hakimiyetinde çok bereketli olur. Bu sebeple ağrılar için soluk ve rahatlama egzersizleri yapabilirsiniz. Soluk egzersizleri tıpkı doğum sancıları sırasında uygulandığı gibi yapılabilir. Ağrıyı kendi kendinize
kontrol etmeye çalışırken bir yandan da bedenin iyi oksijen almasını sağlayarak, dokulara daha fazla oksijen yollarsınız diye konuşan doktorlar, rahatlama ve dikkat dağıtma egzersizlerinin de verimli olacağını belirterek şöyle devam ediyorlar: Bireyin kendiliğindene adalelerini hafiflettiği egzersizler de çok bereketlidir. Bu egzersizlerin suskun, sakin bir civarda, muhtemelse hoşlanılan bir müzik eşliğinde yapılması çok verimli olur. Dikkati dağıtma egzersizleri için; başka bir şeyle uğraşabilir, müzik dinleyebilir veya sizi gevşeyen rastgele bir şeyle ilgilenebilirsiniz. İhtimaliniz varsa, loş ve suskun bir civarda uzanabilirsiniz. Pak havaya çıkabilirsiniz. Ayrıca migren ağrısı sırasında başınızı bir eşarp veya tülbentle sıkmak, başınızın üzerine buz veya soğuk uygulamak, saldırıyı geçirmede oldukça dayanakçı bir uygulama olacaktır.