Paylaş |
|
Tweet |
Bayram gelince en fazla tatlı ve şeker akla geliyor. Dolayısı ile bayramlarda şeker ve tatlı tüketimi banalin üzerinde oluyor. Bu tüketim ise diş sıhhati için tehdit oluşturuyor.
Şeker Bayramı’nda alınması gereken tedbirler hakkında balaka veren Diş Doktoru ve Takma Uzmanı Modern Kışlaoğlu: “Ağız etrafından bakterileri tamamen uzaklaştırmak muhtemel değildir, ancak beslenme alışkanlıklarına başka bir deyişle harcanan yiyeceğin biçimine ve ağızda kalma zamanına müdahale ederek çürük yaradılışını engelleyebiliyoruz. Bunun için de ya şeker, tatlı gibi çürük yapıcı besinlerden muhtemel olduğunca uzak durmamız ya da bunları harcadıktan sonra en fazla 30 dakika içinde dişlerimizi tesirli bir biçimde fırçalamamız gerekiyor” açıklamasında bulunarak dikkat edilmesi gereken noktaları maddelerle açıkladı:
Kışlaoğlu, ağız ve diş sıhhatinin korunması için tekliflerini şöyle sıraladı:
*Tatlı ve şeker tüketiminin hemen arttan su içilmeli ya da şekersiz veya tatlandırıcılı sakızlar çiğnenmeli.
*Asidik civarı eksiltmek için ağzı bol suyla çalkalamalı.
*Şeker, çikolata ve tatlı gibi gıdalar ağız içerisinde asidik bir civar oluşturarak dişlerde çürük yaradılışına neden olur. Dolayısıyla bu stil yiyecekleri muhtemel olduğunca öğünlerden hemen sonra harcamalı.
* Tükürük akışının çoğalmasını ve asidik civarın bazik etrafa dönüşmesini sağlaması için havuç gibi çok çiğnenmesi gereken yiyecekler ve peynir gibi lifli besinler yenilmeli.
* Bayramda harcanan tatlı besinlerin içerisinde en tehlikeli olanları lokum gibi yapışıklı şekerlemelerdir. Zira bu yiyecekleri suyla çalkalayarak dişler üzerinden uzaklaştırmak kolay olmaz. Hatta bazen dişleri fırçalamak bile yetmez. Diş aralarında kalan bu şekerlemeler diş ipi kullanılarak uzaklaştırılabilir.
* Çocukların azı dişlerindeki girinti ve oluklar yetişkinlerinkine oranla çok daha derindir. Dolayısıyla bu bölgeler daha güç arınılır. Özellikle lokum gibi yapışıklı şekerlerden sonra diş fırçalanması sırasında ebeveynlerin çocuklarına kesinlikle dayanakçı olmaları, azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerini kendilerinin fırçalamaları gerekmektedir.
* Çocukların yanı gizeme özellikle hareketli ya da sabit takma kullanan bireyler için de bu şekerlerin tüketimi, takmaların yerinden çıkmasına, kırılmasına ve fark edilmeden yutulmasına neden olabilir.
* Hamur işi, sütlü tatlılar ve aynı zamanda meyve suları da çürük yaradılışında tehlikeli