Paylaş |
|
Tweet |
Ferdin rastgele bir faktör olmaksızın ses dinlemesine Tinnitus denir. Ses farklı tonlarda ve farklı zamanlarda oluşabilir. Peki çınlama nasıl teşhis edilir? Rehabilitasyon usulleri var mıdır?
Kulak çınlaması çevrede hengame olmadığı zaman dinlenen rahatsız edici sestir. Bu hem rastgele bir kulak rahatsızlığının hem de kalp damarlarına bağlı hastalıklar ve anemi dahil başka hastalıkların bulgusu olabilir. Bu seslerin dinlenmesine neden olan mekanizma anlaşılamamıştır. Kulak çınlaması ekseriyetle duyma kaybına bağlıdır.
Kulakta zil, uğultu, ıslık gibi sesler duymakİşitme kaybı
Kulaklarınızdaki zil sesi, vızıltı ya da eş seslerin görünürde bir kaynağı yoksa muhtemelen kulak çınlaması meseleniz vardır. Bu gibi sesler ara gizeme ya da kesintisiz olabilir ve ses yüksekliği değişebilir; kalp sesleriyle de eşzamanlı olabilir.
Kulak çınlamasında, hekiminiz evvel enfeksiyon, kulak tıkanması, otoskleroz, menier hastalığı, eko travma, irsi sağırlık ya da iş koşullarının neden olduğu duyma kaybı gibi bozuklukların varlığını inceleyecektir. Hekiminiz kulağınızdaki sesin sebebini tanımlamak için bir dizi test yapabilir; kulağınızı tetkik ettikten ve duyma testlerini yaptıktan sonra bilgisayarlı tomografi çekilmesini de önerebilir.
Kulaktan gelen sesler çok rahatsız edicidir, fakat kendi başına sıhhati riske sokmaz. Bazı hadiselerde çınlama hemen rehabilitasyon edilir ve geçer. Kulak salgısı, yabancı bir madde veya orta kulak irini böyle olaylardır. Sonuçta duyma kaybı ekseriyetle ortadan kalkar. Ancak bir hayli vakada bulguya neden olan etmenin rehabilitasyon edilmesi çınlamayı kesebilir de kesmeye-öğrenir de, çınlamayı durdurmanın bir yolu bulunamadığında müzik sesi ile misalin geceleri saatli radyoyla veya bazı hadiselerde kulak çınlaması maskesiyle duyma aleti gibi kullanılan ve kulakta dinlenenden daha güzel sesler çıkaran alet bu ses bastırılabilir. Duyma özürlülerde kullanılan alet etraftaki sesleri yükselttiğinden çınlamayı eksiltebilir. Şayet kulaklarınız çınlıyorsa yüksek sesten, nikotinden, kafeinden ve içkiden uzak durun. Bunlar çınlamayı artırır. Ekseriyetle, bu rahatsız edici gidişata sabretmeyi bilmek gerekecektir.