Paylaş |
|
Tweet |
Bedenimizdeki tam uzuvların ihtiyarladığı gibi kulakta zamanla ihtiyarlar ve duyma kaybı alana gelebilir. Duyma kaybı zamanla oluştuğu için basitçe fark edilmeyebilir. O surattan kumpaslı hakimiyet yaptırmayı umursamama etmemelisiniz.
65 yaşın üstündeki kimselerde dinleme bozukluğu yaygındır. Alt yukarıya bu yaş grubundakilerin üçte birinde fark edilebilir duyma kaybı vardır. Kimilerinde hafif eksilme olur, fakat öbürleri güç dinler. Duyma kaybı çok olunca buna presbiakusi denir. Latince presbi yaşlı, akusi de duyma demektir. Genel olarak 40 ila 50 yaşları arasında başlar ve gitgide makûslaşır. Her iki kulağın duyması da etkilenir. Özellikle yüksek ince frekanslı sesleri idrak etmez güçleşir. Erkeklerde bayanlardan daha çok görülür ve onlar daha makûs etkilenir.
Yavaş ilerleyen duyma kaybı Kulak çınlaması
Presbiakusi kohleada veya ona bağlı asaplarda alana gelen farklılıklardan kaynaklanır. İç kulaktaki salyangoz biçimindeki bu bölüm ufak tüylerle doludur. Bu tüyler titreşimleri elektriğe ait işaretlere dönüştürür. Bu işaretler beyine sevk edilir ve orada ses olarak açıklanırlar. Bu tüyler yaralandığında veya kohleada başka farklılıklar olduğunda işaretler gerektiği şekilde mesajlamazlar ve sonuçta duyma kaybı olur.
Bu cins duyma kaybına iç kulak duyusuna bağlı duyma kaybı denir ve iç kulaktaki bir yaralanmadan kaynaklanır. İhtiyarlamanın getirdiği duyma kaybı kalıcıdır iyileşmez.
Eğer siz kendiniz veya aileden biri sizin daha az duyduğunuzu fark ederse, hekime gidin, Duyma kaybı iç kulak duyusuna mı bağlı yoksa bağlantı mekanizmasından mı kaynaklanıyor, bunu tanımlamak için bir dizi test yapılacaktır. Ekseriyetle etkilenen kimseler bu problemin varlığını inkar ederler. Bazen de rahatsız edici kulak çınlaması insanları hekime gitmeye iter. Presbiakusili yaşlılığa bağlı sağırlığı olan bir hayli kimse için bayanlar ve çocuklarla konuşmak daha güçtür, zira onların sesi daha yüksek frekanslıdır. Erkeklerde konuşmak sesleri daha pespaye frekanslı olduğu için daha basittir. Ayrıca grup içinde karşılıklı konuşmak da güç olabilir. İki birey karşılıklı görüşmek daha basittir. Şiddetli duyma kaybı sıhhatinizi riske atmaz, fakat yalnızlığa ve sosyal hadiselerden uzaklaşmaya neden olabilir.
Presbiakusi, operasyonla ya da ilaçla rehabilitasyon edilemez. Tek rehabilitasyon usulü duyma aletleridir. Hekiminiz sizi, bir dizi test yaparak uygun duyma aletini verecek olan bir odyoloğa gönderebilir.
Ayrıca size dayanakçı olabilecek bir dizi teknik de bilebilirsiniz. Bunlar arasında; dudak okumak, konuşanın suratına bakmak, arka tasarıdaki sesi eksiltmek Misalin, televizyonu kapatma ya da dışardan gelen hengameyi eksiltmek için pencereyi kapamak ve insanların ne söylediğini kavramaya dayanakçı olmak için, jest ve surat ifadeleri gibi ipuçlarını kullanmak bulunmaktadır.