Paylaş |
|
Tweet |
Çalışılan etraftaki hengameye kesintisiz maruz kalan fertlerde zamanla oluşabileceği neticesinde de duyma kaybı alana kazanç. Peki rehabilitasyon usulleri nelerdir?
90 desibel dB hengamenin Sesin uzun zaman tesirinde kalan bir insan kulağı hasar görür. Yüksek ses dalgalarının oluşturduğu güçlü titreşim iç kulaktaki kohleayı saran tüy hücrelerini yaralar. Bu cins bir tahribat, dinleme asabına hissine bağlı olarak duyma kaybına neden olur, zira iç kulağın çalışmasını tesirler. Bu cins duyma kaybı ekseriyetle düzeltilemez. Klasik konuşmanın hengame seviyesi alt yukarıya 60 dB’dir. 4 metre uzaklıktaki bir dizel kamyonun hengamesi ise 90 db. , 30 metre uzaklıktaki bir jet motorunun hengamesi ise 130 dB’dir. Onun için bazı işlerin sağırlık tehlikeyi olması sürpriz değildir.
Gitgide artan duyma kaybı
Büyük inşaatlarda duyma kaybının sık tesadüfülür bir sebebidir. Hava alanları yer emekçileri kulaklarını gözetmek için zorunlu ihtiyatları almazlarsa, duyma kaybı tehlikeyi yüksek gruba girerler. Çiftlik traktörü cerrahları da bu gruptadır. Rak müziği çalanlar da bu müziği çok yüksek sesle dinleyenler de tehlikeli gruba girer.
Şayet duymanızda bir eksilme olduğunu fark ederseniz, bir kulak burun boğaz uzmanına müracaat etin. Hekiminiz kulağınızı tetkik ettikten sonra, duyma kaybının tipini tanımlamak için testler yapacak olan bir odyologa duyma uzmanı gönderebilir.
Şayet duyma kaybınız işyeri şartlarından kaynaklanıyorsa, duyma kaybının daha da çoğalmaması için çalışırken uygun bir gözetici malzeme kullanın. Şayet duyma kaybı değişik insanlarla irtibat kurmanızda meseleler yaratıyorsa, hekiminiz duyma aleti kullanmanızı önerebilir.