Paylaş |
|
Tweet |
Beslenme kültürümüzün de tesiri ile kalp hastalıklarından vefatta dünya sıralamasında lideriz, by-pass operasyonlarında ise yaş sınırlamasının çok altındayız.
Türkiye’nin kalp hastalıklarından vefatlarda dünya şampiyonu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bingür Sönmez uyardı: Bazı hastalıkların yanı gizeme yanlış beslenme de kriz geçirtebiliyor…
Kalp sıhhatine yeterince önemsemeyen Türk insanı, bu mevzuda rakip tanımıyor! Kalp hastalıklarından vefatlarda dünya lideri olan ülkemizde, by-pass operasyonları da Avrupa’ya mukayeseyle çok daha genç yaşlarda reelleşiyor. Prof. Dr. Bingür Sönmez, HDL başka bir deyişle iyi kolesterolün düşük, LDL başka bir deyişle makûs-lanetli kolesterolün yüksek olmasının kalbi vurduğunu söylüyor. Prof. Dr. Sönmez, kalp-damar sıhhatine ait şu ehemmiyetli açıklamaları yapıyor…
İnsan bedeninde bayağı miktarlarda şeker olduğu gibi kolesterol de bulunuyor. Şekerin ani yükselmesi komaya neden olurken, kolesterol yüksekliğinin neticeleri seneler sonra ortaya çıkıyor. Kolesterol muhtelif gıdalarla bedene giren ve karaciğerde üretilen yağ eşi bir maddedir. Bir yapı taşı olmakla beraber muhtelif hormonların, aynı zamanda D vitamini ve safra imali için de zorunludur. Hücre çeperlerinin inşası ve bakımı için elzem olan kolesterol iyi mizaçlı HDL ve makûs mizaçlı LDL olmak üzere ikiye ayrılır.
Yüksek kolesterolü olan hastalar, kolesterol düşürücü ilaç kullandıkları zaman kan kolesterol seviyeleri banale inince ilacı vazgeçebileceklerini düşünürler. Kolesterol ilacı vazgeçildiğinde kan yağları yeniden yükselir. Bu sebeple bu ilaçlar, diyabet ilaçları gibi sürekli kullanılmalıdır. Kolesterol rehabilitasyonu kesinlikle yaşam koşullarındaki farklılıkla beraber olmalıdır.
Sağlıklı beslenme de kolesterolün balansta olması için ehemmiyetlidir. Doymuş yağ kapsayan tam yiyecekler kolesterol kapsar. Bu gidişatta ne kadar çok hayvansal yiyecek alınırsa kolesterol o kadar yüksek olur. Ancak tek mesul besinler değildir. Yaşam stili, fazla kilo, sigara, ailenin tıbbi geçmişi, yaş, yüksek tansiyon, diyabet, böbrek ve tiroid hastalıkları gibi bazı etkenler de yüksek kolesterol için büyük tehlike oluşturabilir. Hiçbir biçimde dışarıdan kolesterol ihtiva eden yiyecekler harcanmasa dahi bedenin günlük kolesterol imalatı 5,5 gramdır
Total kolesterol 200 mg/dl’nin altında, makûs kolesterol 100 mg/dl altında, iyi kolesterol seviyeyi ise 35 mg/dl’den yüksek olmalıdır. Kan kolesterol seviyeyi 200, LDL 130’un üzerinde, HDL 35’in altında ise tehlike yüksektir. Özellikle bazı tehlike etkenleri LDL makûs kolesterolün 100 mg/ dl’nin altında olmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Bu etmenler şu biçimde sıralanabilir:
Ailede yüksek tansiyon, kalp krizi ve felç hikayesi olması,Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı,Fiziksel etkinlik azlığı,Sigara kullanımı,Fazla kilo,40 yaş ve üzeri erkek olmak,Menopoz sonrası kadınlar.
Daha az hayvansal doymuş yağ harcayın. Alabildiğiniz en ince et dilimlerini satın alın. Ette gözle görülebilen tüm yağları ve tavuğun tenini ayırın. Şeker ve karbonhidrattan, özellikle mısır şurubu şerbeti kapsayan endüstriyel besinlerden sahte bal, reçel, hazır hamur işi tatlılar, bisküvi, pastane mahsulü kekler, doğum günü pastaları, çikolata… harcamayın. Çoklu veya tekli doymamış yağlar açısından zengin yağları seçim edin. Yemek pişirirken altın standart olan zeytinyağını kullanın. Makul dozda tereyağı kullanılabilir
Makûs kolesterolün LDL yüksek olması damar zarında aterom plaklarının birikmesine yol açabilir. Ateromlar hangi uzvun damarında birikirse o uzuvda hastalıklar ortaya çıkacaktır. Kalbi besleyen atardamarlar yakalanırsa koroner atardamar hastalığına ve kalp krizine, beyin damarları yakalanırsa inmeye neden olur..