Paylaş |
|
Tweet |
Uzmanlar güneş ışığının noksanlığından ortaya çıkan D vitamini noksanlığının migrene neden olduğunu açıkladı.
Yapılan bir araştırmaya göre güneş ışığı noksanlığı çocuklarda ve gençlerde migreni tetikliyor olabilir. Mide bulantısı, baş dönmesi ve baş Ağrısı migrenin en sık görülen bulgularıdır. Bazı ilaç ve ağrı kesiciler bu bulguların eksilmesine dayanakçı olsa da, hastaların hepsine dayanakçı olamıyor.
Migreni olan çocuklar ve gençlerin vitamin seviyelerinin ölçülmesi neticesinde, D ve B2 vitamin noksanlığı ve CoQ10 isimli, bedenimizde natürel olarak bulunan ve temel görevi besinleri enerjiye dönüştürmek olan enzimin beceriksiz olduğu bulundu. Gelecek araştırmalarda vitamin dayanaklarının dayanakçı olup olmayacağının tanımlanması umuluyor.
D vitamini, beden güneş ışığına maruz kaldığında tenimiz tarafından üretilir. D vitamini ayrıca balık ve yumurta gibi gıdalarda da bulunur.
B2 vitamini riboflavin ise süt, yumurta ve pirinçte bulunur. B2 vitamini katarakt ve eşi bir hayli göz ve asap sistemi hastalıklarının önlenmesinde rol alır.
CoQ10 enzimi ise bedenimizde karaciğer tarafından üretilir ve yemeklerden aldığımız şekeri enerjiye dönüştürüp bedenimizde bu enerjiyi ambarlar. Bu enerji depolanması ise soluk almamız, adalelerimizin kasılması ve sindirim için ehemmiyetli bir gerekliliktir.
Araştırmada migrenli hastaların kanındaki D vitamini, riboflavin, CoQ10 ve folik asit seviyelerinin düşük olduğu tespit edildi. Bu maddelerin migrenin ortaya çıkmasıyla ilişkili olduğu düşünülüyor.
Bedelleri düşük çıkan hastaların bir haylisine migren önleyici ilaçlar verilirken, az rakamda hastaya vitamin yardımı verildi. Bundan dolayı uzmanlar, desteğin migreni önlemede kullanılıp kullanılamayacağına karar veremiyor. Uzmanlar bu mevzuda başka araştırmaların da yapılacağını belirtiyor.