Paylaş |
|
Tweet |
Kalp Noksanlığı Hastalarına Ehemmiyetli Haber
Muhtelif sebeplerle kalp noksanlığı sürükleyen, kalp cerrahisi ya da kardiyoloji alanında kullanılan öteki rehabilitasyon usulleriyle başarılı bir biçimde rehabilitasyon edilemeyen hastalar, umudunu kalp bataryalarına bağlıyor. Ancak her hastaya kalp bataryayı takılamıyor. Kalp bataryalarının ve dolayısıyla kalp bataryayı takılan hastaların mukadderatını değiştiren bu araştırmayı yapan Kardiyoloji Uzmanı ve Acıbadem Üniversitesi Öğretim Azası Doç. Dr. İlke Sipahi, Kalp bataryaları doğru hastalarda kullanılırsa, hastalarda gözle görülür derecede başarılı bir düzelme görülüyor ve kalp nakline lüzum kalmayabiliyor diyor.
Amerikan Kalp Birliği, Amerikan Kardiyoloji Toplumu, Amerikan Kalp Noksanlığı Toplumu ve Amerikan Göğüs Cerrahisi Toplumunin ortak bir rehabilitasyon rehberi çıkartarak Doç. Dr. İlke Sipahinin önerdiği kriterleri kullanmasını istemesiyle, kalp noksanlığı sürükleyen ve kalp bataryayı takılacak olan hastalar için yeni bir yarıyıl başladı. Kalp noksanlığı meselesinin rehabilitasyonu ve yaptığı araştırma hakkında sık sorulan sualleri cevaplayan Doç. Dr. İlke Sipahi, şu balakaları veriyor:
Kalp bataryaları dünyada kaç yıldır kullanılıyor?
Kalp bataryaları 1960lardan beri kullanılıyor olsa da, yaygın kullanım 1990lardan sonra başlamıştır.
İlk yapılan kalp bataryalarıyla günümüzdekiler arasındaki belli başlı farklar nelerdir?
İlk bataryalar oldukça büyüktü ve genellikle makinenin bir kısmı bedenin dışında yer alıyordu. Başka Bir Deyişle hastalar hayata sanki bir kablo ile tutunuyorlardı. Günümüzde kullanılan bataryalar bütünüyle beden içerisindedir ve yalnızca birkaç santimetre yer kaplamaktadır. Bizim araştırmamız ise en yeni nesil 3 odacıklı kalp bataryaları ile alakalıydı. Bu bataryalar özellikle son 10 senede kalp beceriksizliğinin rehabilitasyonunda kullanıma girmiştir. Bu bataryalar ile kalbin kasılması sırasında görülen senkronizasyon bozukluğunun giderilmesi kastedilmektedir.
Kalp bataryayı takılan hastalar kalp nakli yapılmasından tamamen kurtuluyor mu? Bunun belli bir vakit kısıtlaması oluyor mu?
Bu 3 ayrı odacığı uyarabilen özel bataryalar şayet doğru hastalarda uygulanırsa son derece hazin bir düzelme sözkonusu oluyor, dolayısıyla bu hastalarda kalp nakli gereksinimi bütünüyle ortadan kalkabiliyor veya uzun bir müddetliğine erteleniyor.
Yaptığınız bilimsel araştırmanın kalp bataryayı takılanlar açısından ehemmiyetini anlatır mısınız?
Bu 3 odacıklı özel kalp bataryalarının kullanımının yaygınlaştığı on senelik vakit içinde kalp noksanlığı olup kalbin uyarılma süresi uzamış olan başka bir deyişle 0.12 saniyeden uzun hastalara bu bataryaların takılması öneri ediliyordu. Hem ABDdeki hem de Avrupadaki kardiyoloji toplumları hazırladıkları rehberlerde bu 0.12 saniye kriterini önermekteydi. Ancak kısa zamanda bu biçimde batarya takılan hastaların takribî yarısında batarya rehabilitasyonunun hiç bir işe yaramadığı fark edildi. Birçok analist bunun sebebini aramaya koyuldu. Lakin hastaların takribî yarısının neden cevap vermediğini tespit etmekte bütün sonuç alamadılar.
Geçen sene yayınladığım 6.000 hastalık araştırmamda uyarılma süresi kriterinin yanlış olduğunu kanıtlaydım ve bu kriterin 0.15 saniyeye yükseltilmesi halinde hemen her hastanın bu usulden istifade edeceğini gösterdim.
Geçen bir sene içerisinde benim yazım hem tıp camiasında hem de dünya basınında tartışıldı. Bunun neticesinde geçtiğimiz hafta Amerikan Kalp Birliği, Amerikan Kardiyoloji Toplumu, Amerikan Kalp Noksanlığı Toplumu ve Amerikan Göğüs Cerrahisi toplumu ortak bir rehabilitasyon rehberi çıkartarak benim önerdiğim kriterlerin kullanılmasını öneri etti.
Alakalı yazım bu ortak rehabilitasyon rehberinde temel kaynak olarak gösterildi. Bu farklılıktan sonra tüm dünyada bu bataryaların kullanım biçiminin değişeceği ve surat binlerce hastaya artık afaki yere bu bataryalardan takılmayacağı keskindir. Öte yandan doğru hastalarda uygulandığında bu makineler kalp noksanlığı hastalarının şikayetlerini düzenleyecek ve ömürlerini uzatacaktır.
Türkiyede kalp bataryayı mevzusundaki uygulamalar nedir?
Ülkemizde uzun senelerdir bu kalp bataryaları başarı ile uygulanmaktadır.