Paylaş |
|
Tweet |
Göz tetkiki sırasında tespit etilen bazı belirtiler sistemik hastalıkların tanısının konmasında ehemmiyetli rol oynuyor.
Göz tetkiki sırasında tespit etilen bazı belirtiler sistemik hastalıkların tanısının konmasında ehemmiyetli rol oynuyor. Özellikle, diyabet, hipertansiyon, kan hastalıkları, guatr, beyin urları, behçet hastalığı, romatizmal ve multipl skleroz hastalıkları tanısını koymada göz bozuklukları ehemmiyetli bir rol oynuyor. 50 yaşın üstünde periyodik olarak senede bir defa göz doktoruna müracaat etilmesi, yalnızca göz hastalıklarının değil sistemik hastalıkların da tanısı için zorunlu.
Yakın gözlüğün eksik gelmesi yakınmasıyla göz doktoruna müracaat eten hastalarda yapılan göz ve damlalı göz dibi tetkiki sırasında diyabet hastalığına çok sık tesadüfülmektedir. Bu problem gerçeğinde göz merceğinin kalınlığının, kan şekeri seviyesine bağlı başkalaşım göstermesinden kaynaklanmaktadır. Kan şekeri çok yükseldiğinde hiperglisemi hastada geçici miyopi olurken, kan şekeri düşerse hipoglisemi geçici hipermetropi görülür. Sinek uçuşmaları, ışık çakmaları, karanlık gölgeler ve uzak-yakın görme bozuklukları şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Erken tanı sebebiyle yapılacak olan rehabilitasyon yalnızca diyabete bağlı ağ katmanı hastalığının değil, aynı zamanda böbrek, kalp, beyin ve öteki uzuvlarda büyüyebilecek hastalıkların rehabilitasyonunun da galibiyet oranını pozitif istikamette etkiliyor.Hipertansiyon hastalarında ise tam damarlar etkilendiği için ağ tabaka damarlarında da ehemmiyetli farklılıklar görülebiliyor. Ağ Tabaka toplardamar kalınlığında çoğalış, atardamar inceliğinin keskin hale gelmesi, ağ tabaka kanamaları ve damar tıkanıklıkları da hipertansiyon hastalığının bulguları arasında sayılabilir. Bu sebeple özellikle 50 yaş üzerinde yapılacak damlalı göz dibi tetkikiyle yalnızca göz hastalıklarının değil hipertansiyon gibi damar hastalıklarının da tanısı konulabiliyor. Ağ katmandaki damar tıkanıklıklarında yapılacak göz anjiyosuyla gerekirse argon lazer rehabilitasyonu usulüne başvuruluyor.Anemi anemi hastalığında göz dibinde kanamalar görülebiliyor. AIDS hastalığı, ağ katmanı hastalığına yol açarak ağ tabaka kanamalarına neden olabiliyor.Guatr hastalığında, ekzoftalmus ismi verilen ve gözün dışarıya doğru fırlaklık göstermesi, çift görmeye neden olan göz adaleyi kalınlaşmaları ve geçim bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Guatr hastalığının gözü yakalaması halinde göz tansiyonu hastalığına neden olduğu biliniyor.Beyin urları tanısını ise göz dibi tetkikiyle ortaya çıkarabilmek muhtemel. Bazı beyin urlarında göz dibinde optik asap başında ödem görülebiliyor. Bu sebeple baş sızısı yakınması olan hastaların belli göz tetkikinden geçirilmesi ve göz tetkiki sırasında damlalı olarak göz dibine bakılması gerekiyor. Beyindeki bazı anevrizmalar görme alanında bozulmalara yol açabiliyor.Ülkemizde öteki ülkelere göre sık görülen Behçet hastalığında ilk belirti gözde üveit göz içi irini ile birlikte ağızda ve genital bölgede aft yara ve cilt irini olabiliyor. Behçet hastalarının %90 oranında göz tutulumu gösterdiği biliniyor.Kuru göz hastalığının sebebi olarak romatoid artrit tanısı ortaya çıkarılabiliyor. Çift görme, görme eksilmesi ve görme alanı metamorfozlarının sebebi olarak yapılacak bir nöroloji konsültasyonunda tanı multipl skleroz olabiliyor.