Paylaş |
|
Tweet |
İki gözün birbirine paralelliğinin kaybedilmesi neticeyi oluşan bir göz hastalığıdır. Peki şaşılığın bulguları ve rehabilitasyon usulleri nelerdir?
Göz küresini oynatan adalelerin fazla ya da az ça1ışması neticeyi beliren bir göz bozuk1uğudur. şaşı1ık sebepleri, tek taraflı görme zayıf1ığı ya da tek taraflı kırma bozukluğu olabilir. Şaşı1ık genellikle yakını görememeyle alakalı bir bozukluk o1duğundan, çoğu kere yakına bakarken ortaya çıkar. Tek yanlı görme zayıf1ığı ya da kırma bozuk1uğu tek taraflı şaşı1ığın yaradılışına neden olur.
Genellikle çocukluk yarıyıllarında ortaya çıkan şaşılık, içe doğru şaşılıktır. Çocuk, yakına bakmaya ça1ıştığı zaman gözler içeri doğru kayar.
Şaşı1ığın rehabilitasyonu, duruş anormalliklerinin biçimine ve sebebine müteveccihtir. Rehabilitasyonda, kırılma hatasının gözlükle düzenlenmesi, bir gözün bantla kapatılması, şaşılık sapma açısının prizmalarla düzenlenmesi, uygun alet ve apareyler kullanılarak özel görme çalışmaları gibi usuller uygulanır. Bazı hadiselerde gidişatın operasyonla düzenlenmesi gerekmektedir.