Paylaş |
|
Tweet |
Göz sıhhati deyince usumuza ilk gelen havuçtur herhalde. Gözde çıkan arpacık için ise sarımsak sürmek gibi usulleri uygulamışızdır.
Göz sıhhati deyince usumuza ilk gelen havuçtur herhalde. Hemen hemen hepimiz havuç ve balık harcamanın göz sıhhati için iyi olduğunu duymuşuzdur. Gözde çıkan arpacık için ise sarımsak sürmek gibi usulleri uygulamışızdır. Dr. Banu Coşar, göz sıhhati için ehemmiyetli olan doğru bilgileri açıkladı. Coşar, aynı zamanda millet arasında yaygınlaşmış ve doğru kabul edilen uygulamalar hakkında da bilgi verdi. Bedenin omega-3 yağ asitlerini en rahat kullandığı besinin balık olduğunu belirten Coşar; balık harcayarak göz kuruluğu ve sarı nokta gibi hastalıklardan daha kolay korunabileceğini söyledi. Gece âmâlığı gibi hastalıklardan korunmak için havuç; nezaret torbacıkları ve şişlikleri içinse salatalık harcanması gerektiğini de sözlerine ilave etti. Arpacık ve şalazyon hastalıklarının sıklıkla birbirlerine karıştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Banu Coşar, bu hastalıklar için bir uzmana danışılması gerektiğini belirtti. Coşar, arpacık rehabilitasyonu için gözlere sarımsak sürmek yerine; sarımsakla aynı bileşenlere sahip ve daha tesirli olan göz damlalarının kullanılmasını nasihat etti.
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar göz sıhhatimize gıdaların tesirleriyle alakalı millet arasında mit haline gelmiş 8 mevzu ile alakalı bilgi verdi:
Balıktaki Omega-3 göze daha acele tesir ediyor Balık tüketimiyle alınan omega-3 yağ asitlerinin; görmeyi tehdit eden “yaşa bağlı sarı nokta hastalığı” ve bayanlarda “göz kuruluğu” tehlikesini eksilttiğini gösteren bazı bilgiler mevcut. Omega-3 yağ asitlerini bol kapsayan öbür gıdalar ise keten tohumu, ceviz ve koyu yeşil yapraklı sebzeler. Ancak, balıktaki omega-3’nam beden tarafından kullanımı daha kolay oluyor. Balıkta bulunan omega-3 den yararlanmak için balığı kızartmak yerine buğuda pişirerek harcanmasının daha faydalı olacağını belirtti.Havuç, göz asaplarına iyi kazanç. Havucun gözlere faydalı olduğu ve gece görüşünü artırdığı istikametinde yaygın bir inanç vardır. Gerçekten de havucun içindeki beta-karoten A vitamini, gözün ağ tabaka katmanında ışığı idrak eden hücreler için lüzumludur. Bu ışık idrak ediciler, ciddi A vitamini beceriksizliğinde işlevlerini yerine getiremez ve gece âmâlığı oluşur. Beta-karoten kaynağı olan havucu kesinlikle harcamak gerekiyor. Yarıca havuç içerisinde bulunan bileşikler kanserden korunmak için de ehemmiyetlidir.Badem yağı kirpikleri uzatmaz. Badem yağı kapsadığı antioksidanlar sebebiyle pek çok göz etrafı kreminin ve makyaj arınıcının içinde bulunur. Ancak badem yağının kirpikleri uzattığını gösteren bilimsel bir çalışma yok. Kaş ve kirpikleri beslemeye destekçi olur.Arpacık ve şalazyon yağ kisti, göz kapağında şişlik yapan ve birbiri ile karıştırılan iki hastalıktır. Her iki hastalıkta da kirpik diplerindeki yağ bezlerinin kanal ağzı tıkanıyor. Şalazyonda yalnızca tıkanıklık olurken; arpacıkta tıkanıklığa ek olarak, mikrobik iltihaplanma söz mevzusu. Arpacığın rehabilitasyonu sıcak pansuman, antibiyotikli damla ve pomadla yapılıyor. Şalazyonda ise bu rehabilitasyona kortizonlu damlalar da ilave ediliyor. Sarımsağın içindeki sülfid bileşenlerinden “alisin” inantibakteriyel tesiri öğreniliyor. Ancak günümüzde pek çok antibiyotikli / kortizonlu damla ve pomad varken, sarımsak sürmek nasihat edilen bir uygulama değil.Şiş gözlere salatalık! Nezaret torbaları, göz etrafındaki yağ torbalarından kaynaklanıyor. Yaş ilerledikçe, bu yağ torbalarını geride yakalayan çeper rahatlıyor ve yağlar öne doğru gelip, iyice keskinleşiyor. Ancak bazılarında genç yaşlarda da yapısal olarak bu yağ torbaları keskin olabiliyor. Sabahları, göz altları daha şiş oluyor. Bunun sebebi uyurken kan dolaşımı dağılımının değişmesi ve yer çekimi tesiri ile göz etrafında akışkan birikmesi. Salatalık, cilde uygulandığında hafif sıkılaştırıcı / büzüştürücü özellik gösteriyor. Bunun sebebi içindeki askorbik asit C vitamini ve kafeik asit. Salatalığın yapısının çoğunu ise su oluşturuyor. Bu da buzdolabından çıkarıldığında soğutucu tesir yaratıyor. Salatalık hem içindeki su yakalayıcı tesiri eksilten maddeler, hem de soğuk tesiriyle göz kapaklarının üstüne konduğunda sabah şişliğini eksiltiyor. Böyle bir uygulama yapmak istiyorsanız salatalık alerjiniz olmadığı sürece göz sıhhatiniz açısından bir mahzur yok.Parlak gözler için sakın limon sıkmayın. Asla böyle bir uygulama yapmayın. Limonun gözleri parlatan bir tesiri yoktur. Aksine limonun içindeki sitrik asit ve düşük PH suratından gözleriniz tahriş olur. Bu ileriye dönük riskli olabilir.Haftada iki porsiyon balık, fındık, sebze, meyve gözlere iyi kazanç. Göz sıhhati için beslenmenizde şu kolay farklılıkları yapmanız faydalı: Omega-6 yağ asitlerinden zengin pişirme yağları yerine daha az omega-6 kapsayan zeytinyağını seçim edin .Bolca balık, meyve ve sebze harcayın. Doymuş yağlar ve margarinden kaçının. Kızartılmış gıdalardan kaçının. Özetle, bolca yeşil yapraklı sebze, haftada iki porsiyon balık, fındık, sarı / turuncu meyve ve sebze tüketimi; beden sıhhatiniz için olduğu gibi göz sıhhatiniz için de bereketli olacaktır.