Paylaş |
|
Tweet |
Fransız cemiyeti yüksek etil içkinin yanında Amerika Birleşik Devletleri cemiyetinden 3.8 kat daha fazla tereyağı, 2.8 kat daha fazla domuz yağı harcamasına, yüksek kan kolesterol ve kan tazyiki seviyelerine sahip olmalarına karşın kardiyovasküler hastalıklardan vefat oranları Amerika Birleşik Devletleri cemiyetine göre 2.5 kat daha düşüktür. Bu gizeme dışı vaziyet “Fransız Paradoksu” olarak öğrenilmektedir.
Fransız cemiyeti yüksek etil içkinin yanında Amerika Birleşik Devletleri cemiyetinden 3.8 kat daha fazla tereyağı, 2.8 kat daha fazla domuz yağı harcamasına, yüksek kan kolesterol ve kan tazyiki seviyelerine sahip olmalarına karşın kardiyovasküler hastalıklardan vefat oranları Amerika Birleşik Devletleri cemiyetine göre 2.5 kat daha düşüktür. Bu gizeme dışı vaziyet “Fransız Paradoksu” olarak öğrenilmektedir.
Oysa yüksek kan kolesterol özellikle düşük özgül ağırlıklı lipoprotein-LDL seviyeleri ve hipertansiyon kardiyovasküler hastalıkların en ehemmiyetli sebepleri arasında sayılmaktadır. Bu iki ana tehlike etmenine karşın Fransız cemiyetinde kardiyovasküler hastalıklar kaynaklı vefat ve hastalık Amerika Birleşik Devletlerinden oldukça düşük seviyelerde bulunmaktadır.
Fransız cemiyeti Amerika Birleşik Devletlerinden 7.6, İngiliz ve Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayanlardan 3-13 kat daha fazla şarap harcamaktadır. Fransa mutfağı hayvan yağı ve kırmızı ete bağımlı olmasına karşın kardivasküler morbidite ve mortalite oranlarındaki bu dikkat çekici değişiklik, çalışmaların şarap tüketimi üzerinde yoğunlaşmasına neden olmuş ve özellikle kırmızı şarabın kalp hastalıklarından gözetici bir meşrubat olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.
Ancak başta Dr. Vinson ve öbür pek çok tahlilci değişik neticelere erişmişlerdir. Asılda kalp-damar hastalıklarından gözetici tesire sahip olan şarap değil üzüm suyudur. Etil içkiden temizletilmiş şarap üzüm suyu şaraba göre çok daha verimli bulunmuş ve tüm verimli tesirlerin çayın içinde de bolca bulunan polifenolik bileşiklere ait olduğu gösterilmiştir. Dolayısıyla seçime bağlı olarak şarap yerine üzüm özellikle kuru ve üzüm suyu harcanması hem daha ekonomik hem de çok daha gözeticidir. Bu sayede başta beyin olmak üzere hemen tüm dokulara hasarlı olduğu öğrenilen etil içkinin hasarlarından korunulacak hem de üzüm suyuna ait tüm faydalar kazanılabilecektir.