Paylaş |
|
Tweet |
Bir uzvu yerinde yakalayan adale ve dokuların dışarı kayması vaziyetine fıtık denir. Bedenin bir hayli kısmında alana gelebilen fıtığın bulguları, çeşitleri ve rehabilitasyon usulleri.
Çoğu kimse fıtığı ağır kaldırmanın bir sonucu olarak düşünür. Temelinde fıtığın genel olarak belirli bir sebebi yoktur. Rastgele bir kimse hatta yeni doğmuş bir bebeğin dahi fıtığı olabilir. Karın içi uzuvlarımız ince bir adale örtüsüyle yerlerini yakalanırlar. Bu uzuvlardan birinin rastgele bir kısmı bu adale örtüsünün zayıf bir yerinden dışarı çıkar ve fırlarsa veya bu adale duvarını yırtarsa, fıtık oluşur.
Eğilirken veya bir şey kaldırırken rahatsızlık duymakKasıkta duyarlı bir kitle bulunması
Karın bölgesini etkileyen üç tip fıtık vardır. Kasık inguinal uyluk femoral ve göbek umblikal fıtığı. Başka bir fıtık da hiatal fıtıktır. Bu da diyaframın yemek borusuna açılan deliğinden midenin bir kısmının fırlamasıdır. Şayet sıkışan bağırsak parçasına kan gitmezse buna bağırsak düğümlenmesi denir.
Erkeklerde fıtık ekseriyetle testise uzanan sperm kordonunun karından çıkıp skrotuma torba girdiği yerde muhakkak olur. Bu geçitteki ulusa bağ dokusu dış kasık bağı zayıflarsa, bağırsağın bir kısmı buradan dışarı çıkabilir ve kasık bölgesinde bir kitle oluşturur. Bu doğrudan dolaysız kasık fıtığıdır.
Karından çıkan bir bağırsak kitlesi sperm tüpünün yolunu izleyip skrotumdan torba teninden içeri girerse buna dolaylı endirekt kasık fıtığı denilir. Bu fıtık çok sancılı olabilir ve skrotumu şişirebilir. Bu iki cins fıtık erkeklerde görülen her 5 fıtığın dördünü oluşturur. Bayanlarda kasık fıtığı az görülür ve karından mesaneye idrar yolu geçitleri saran dokularla bir araya geldiği yerde alana gelir.
Özellikle kilolu veya hamile bayanlarda görülür ve uyluğun üst kısmındadır. Ana kan damarlarını uyluk atardamarı bacağa taşıyan kanalda oluşur. Bu fıtık ekseriyetle kasıkta görülen fıtıktan azıcık alttadır. Uyluk fıtığının düğümlenmesi ihtimali öbür tam fıtıklardan daha fazladır.
Bu cins fıtığa çok daha az tesadüfülür. Göbeği saran karın duvarındaki zayıflık sebebiyle göbekte bir kitle alana çıkar. Bazı yeni doğmuş bebeklerde buna eş bir problem görülür ve ona göbek fıtığı denir. Bu cinste bağırsağın bir kısmı bir kısmı kanına dönmek yerine göbek kordonunda kalmıştır.
Cerrahi bin müdahaleden sonra gerektiği gibi daha önceki halini almayan bir karın duvarı fıtık yapabilir. Bu tip fıtıklar genellikle az problem yaratır. Fakat bağırsakların bir kısmı fıtıktan dışarı çıkıp rahatsızlık verebilir. Baskı yapılarak karın duvarından geri içeri itilemeyen fıtıkların sıkışmış ve düğümlenmiş olması mümkündür.
Rehabilitasyon edilmezse, düğümlenmiş ve sıkışmış olan kısım gezen taze kandan oksijen alamaz. Sonuçta kangren olur. Bu da hayatı riske atan ve şipşak operasyon gerektiren bir durumdur.
Bir Hayli fıtık için en iyi rehabilitasyon fıtığı operasyonla karına geri itmek ve karın duvarındaki zayıf kası dikmektir. Operasyondan alt yukarıya bir ay sonra efor gerektiren basmakalıp hareketlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.
Korsa giymek kabul edilebilir bir fıtık rehabilitasyonu biçimi değildir. Hekiminiz operasyondan evvel problemin ilerlemesini önlemek üzere korse giymenizi isteyebilir. Bu kalıcı bir deva değildir.