Paylaş |
|
Tweet |
Doğuştan kaynaklı olan diyafragmatik fıtık diyaframın bütün büyümediği yarıyılda öteki uzuvların göğüs boşluğunun bir kısmına yerleşmesiyle hakikatleşir. Bu hastalığın teşhisi ve acil müdahalesi oldukça ehemmiyetlidir.
Diyafragmatik fıtık, diyaframda bayağı olmayan bir sarihliğin karın bölgesi içeriğinin bir kısmının göğüs bölgesine doğru taşmasını muhtemel kıldığı gidişatlarda alana kazanç. Çok ciddi olaylarda, mide ve bağırsakların büyük bir kısmı, kalp ve akciğerlerin yer değiştirmesine neden olur.
Bu anormallik doğumdan kısa bir vakit sonra bebeğin fıtık suratından solunum eforluğu sürüklemesi ile teşhis edilir. Bu gidişat bebeğin hayatını tehdit eden bir gidişattır ve acilen operasyon edilmesi gerekir. Bununla birlikte; çoğunlukla fıtık aylar sonrasına kadar kendini emin etmeyebilir.
Geç ortaya çıkan diyafragmatik fıtık semptomları arasında kusma, ağır karın sızıları, beslenme sonrası rahatsızlık ve kabızlık sayılabilir. Kimi zaman rastgele bir bulgu ortaya çıkmaz ve problem ancak rutin röntgen çekimleri esnasında keşfedilebilir. Şayet hekiminiz bebeğinizde diyaframatik fıtıktan işkilleniyor ise, teşhisi desteklemek için röntgen çekimine gerek duyulabilir.
Operasyon zorunlu bir rehabilitasyon biçimidir. Doğduktan sonraki ilk 3 gün esnasında diyafragmatik fıtık teşhisi konan ve hastalıktan ciddi biçimde etkilenmiş olan bebeklerde, vefat oranı %50’dir. Bununla birlikte, solunum eforluğu şikâyeti olmayan bebeklerin çoğu yaşamda kalmayı muvaffak olabilir.