Paylaş |
|
Tweet |
Menisküsü Neden Gözetmeliyiz?
Menisküsler dizde femur ve tibia kemikleri arasında yerleşen ,her insanda bulunan fibröz yapıda C biçiminde 2 adet kıkırdak yapıdır .Boyutları minik olmasına karşın insan hareket sisteminde çok ehemmiyetli bir yer meblağ. Tıpkı vasıtalardaki amortisörler gibi işlev görerek, kıkırdak yapının hasar görmemesini ve diz ekleminin düzgün çalışmasını sağlar. Menisküslerin hasar görmesiyle kıkırdak zarara uğrar ve millet arasında kireçlenme denilen artroz başlar. Bu sebeple menisküsün korunması yaşam niteliğini ve hareket serbestliğini doğrudan etkiler.
Menisküs Yaralanmaları Spor Yaparken Mi Alana Kazanç?
Çocuklukta seyrek görülen menisküs yaralanmaları, yaşın ilerlemesi ve menisküs yapısının değişmesiyle birlikte çoğalır. Menisküs yaralanmaları yalnızca spor yaparken değil; ani dönüşlerde, ağır yük kaldırırken veya ani bir hareketle gelişebilir. Gençken dayanabildiği güçlere yaşı ilerlemiş bir menüsküs dayanamayabilir ve yırtıklar oluşabilir. Menisküs yaralanması olan bireyde merdiven inip- çıkarken zorlanma, dizde takılma hissi veya dizde ağrı ve veya şişlik gelişebilir. Bu şikayetlerin hepsi birden görülebildiği gibi bazen de ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilir.
Tanı Nasıl Konulur?
Menisküs yırtıklarında en ehemmiyetli tanı vasıtayı fizik tetkiktir. Uzman bir ortopedi hekimi tarafından yapılan diz tetkiki ile tanı konulabilir. Diz içindeki öbür yapıların ve menisküsleri değerlendirilmesi için en ehemmiyetli yöntemlerden bkocaman da MRG manyetik titreşim dir.
MRG ile menüsküsler daha sıhhatli olarak değerlendirilebilir ve rehabilitasyonun biçiminin belirlenmesine takviyeci olur ama en ehemmiyetli kriter doktorun değerlendirmesidir. Menisküs yırtıklarının hepsi cerrahi rehabilitasyon gerektirmez. Buna göre şayet minik veya bütün kat olmayan bir yırtık varsa medikal rehabilitasyon fizik rehabilitasyon ile kombine edilerek ve buz uygulaması yapılarak netice değerlendirilir. Menisküslerin ilerlemiş yırtıklarında ve medikal rehabilitasyona yanıt vermeyen olgularda cerrahi uygulanır.
Seçenek Bir Cerrahi Yöntem ; Artroskopi
Menisküs cerrahisinin başladığı ilk senelerde sarih yöntemler uygulanmış fakat pek başarılı olmadığı görülmüştür. Cerrahi tekniğin büyümesine paralel yeni aygıtların kullanımıyla birlikte kapalı yöntem olarak da bilinen artroskopik yöntemler kullanılmaya başlanmış ve gülümseyici neticeler elde edilmiştir. Yaygın olarak birçok merkezde menisküs cerrahisi yapılmaktadır. Elli sene evvel bu uygulamalarda yırtık olan menisküsün alınması altın standart olarak kabul görmekte idi.Yırtık olan menisküsün alınmasıyla rehabilitasyon bitmiş kabul ediliyordu. Fakat zamanla birlikte hasta memnuniyetinin eksildiği görüldü.Yapılan çalışmalar gösterdi ki menisküsün bir bvefatının bile alınması ilerleyen yaşta kıkırdak zararı ve dolayısıyla kireçlenme olarak da bilinen artroza sebep olmaktaydı. Menisküs bedenin ehemmiyetli bir parçasıdır ve olası olduğunca korunmalıdır.
Yeni konsept yırtık olan menisküsün dikilmesi ve korunması istikametindedir. Menisküs yırtıklarının tamiri ile başlangıçta rehabilitasyon süresi uzamış gibi görünse de neticeler gülümseyicidir. Bununla birlikte her menisküs yırtığı dikilemeyebilir. Yırtık oluşması ile rehabilitasyon arasında geçen müddet uzunsa, yırtık yeri dikilmeye ergonomik değilse yırtık bölge alınır. Doğru tanı, uygun yöntem, iyi bir fizik rehabilitasyon ve geçimli bir hasta ile artroskopik menisküs cerrahisi neticeleri her zaman pozitiftir.