Paylaş |
|
Tweet |
2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda 4 altın madalya kazanan Amerikalı yüzücü Michael Phelps’in bedeninde dikkat toplayan hacamat izleri ardından, bir çok yurttaş özellikle sporcular hacamat yaptırmaya başladı.
4 altın madalya kazanan Amerikalı yüzücü Michael Phelps’in bedeninde dikkat toplayan hacamat izleri ardından, bir çok yurttaş özellikle sporcular hacamat yaptırmaya başladı.
2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda 4 altın madalya kazanan Amerikalı yüzücü Michael Phelps’in bedeninde dikkat toplayan hacamat izleri ardından, bir çok yurttaş özellikle sporcular hacamat yaptırmaya başladı.
Manisa’da kurduğu merkezle senelerdir hacamat rehabilitasyonunu uygulayan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Vatandaş, yaptığı açıklamada, asırlardır bir rehabilitasyon yöntemi olarak kullanılan hacamatın bedeni dinlendiren ve sağlıklı kalmasını sağladığını belirtti. Dünyada yaygın bir biçimde kullanılan rehabilitasyonun, bir detoks metodu, bir gözetici sağlık rehabilitasyonu olduğunu kaydolan Vatandaş, Manisa’da son zamanlarda özellikle sporcuların hacamat yaptırmak için müracaat ettiğini gözle görülür bir çoğalış olduğunu belirtti.
Sporcuların hacamat yaptırmak istemesinin 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda Amerikalı şampiyon yüzücü Michael Phelps’in bedenindeki kupa ve kadeh izlerinden hacamat yaptırdığının anlaşılması sebebiyle olduğunu anlatan Op. Dr. Vatandaş, “Hacamat rehabilitasyonu hiçbir hasarı olmayan, özellikle sporcular için natürel doping diyebileceğimiz bir yöntem. Uygulayan sporcu çok rahatlıkla spor yarışmalarına katılabilir, orada adalelerde rastgele bir ağrı sancı dinlemeden rahat hareket edebilir” dedi.
Op. Dr. Vatandaş, farklı sebeplerle bedenimize giren zehirli maddeler, kimyevi maddeler, yiyecekler üzerindeki ilaç viranelerinin idrar veya ter yoluyla atıldığını, natürel yollarla atılamayan viranelerin deri altında biriktiğini dile getirerek bu birikintileri bedenden dışarı atmanın bir yolunun da hacamat olduğunu vurguladı.
Sporcuların hacamat yaptırmalarının hakikat sebebinin adale ağrılarını eksiltmek, daha sağlıklı hale gelmesini sağlamak olduğunu söyleyen Vatandaş, şöyle konuştu: “Buradaki kullanılış emeli sporcuların spor esnasında yaşayabilecekleri adale ağrılarını eksiltmek, sporcuları daha sağlıklı hale getirmek ve en ehemmiyetlisi sporculara bir nevi doping tesiri sağlamasıdır. Burada hacamat için rastgele bir ilaç kullanılmadığı için natürel doping diyebiliriz. Sporcularımız hacamat yaptırdığında sırt ağrıları, baş ve boyun ağrıları gibi ağrılardan şikayet etmiyorlar. Daha rahat hareket ettiklerini dile getiriyorlar. Dolayısıyla hacamat natürel dopingtir. Ama kimyevi bir madde kapsamadığı için bedende doping maddesine tesadüfülmemektedir.”
Op. Dr. Vatandaş, hacamatın özel bir uygulama olduğunu, paklik ve tek kullanımlık malzemenin yanı gizeme kesinlikle bu işi bilen uzman bireyler tarafından uygulanmasına dikkat edilmesini gerektiğini, merdiven altında hijyen koşullarından uzak civarlarda yapılmasının fayda yerine hasar vereceğini ifade etti. Hacamat rehabilitasyonunda rastgele bir ağrı ya da sancının yaşanmadığını, çok minik çiziklerle vakum yöntemiyle kanın alındığını kaydolan Vatandaş, “Hastaya rastgele bir yan tesiri bulunmamaktadır. Bedene kimyevi bir madde enjekte edilmemekte. Biz, hacamat rehabilitasyonunu seçim eden hastalarımıza, rehabilitasyona gelmeden dünden hayvansal besin et ve mahsulleri yememelerini öneriyoruz. Kiraz, kanı sulandırdığı için 1 gün kiraz yememelerini öneriyoruz. Hacamattan sonra da 1 gün süresince et ve et mahsullerini kullanmamalarını söylüyoruz” dedi.
Hacamat, sülük rehabilitasyonu, ozon, akupunktur gibi ananesel yöntemlerin uygulanması için Sağlık Bakanlığı tarafından Destekleyici Tıp Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın kurulduğuna işaret eden Vatandaş, şöyle devam etti: “Bundan sonra yalnızca hekimler tarafından bu harekâtların yapılabileceği, sertifikaları hekim ve sağlıkçıların bu hizmetlerde çalışabileceğini, Ayrıca emin üniversitelerde Bitirici Tıp Hizmetleri Kısımları kurulmaktadır. Buralarda da hem eğitimleri verilmekte hem de uygulamaların takipleri yapılmaktadır. Öte yandan dinimizce de mahzuru olmayan bir uygulamadır. Ki Peygamber Efendimiz de hacamatı bizzat yaptırmış ve yapılmasını nasihat etmiştir.”