Paylaş |
|
Tweet |
Ağız ve diş sıhhati her yarıyıl olduğu gibi gebelik yarıyılında da dikkat edilmesi gereken bir gidişattır. Kadınların gebelik yarıyılında ağız ve diş yapısı biraz daha alınganlaşır.
Bu yarıyılda zorunlu tedbirler alındığında diş sıhhatinde rastgele bir mesele oluşmayacaktır. Fakat günümüzde diş sıhhatine ehemmiyet yeteri kadar verilmediği için gebelik yarıyılında bazı kulaktan dolma balakalarla diş bakımı yapılmaktadır. Ağız sağlına özellikle dikkat edilmesi gereken bir yarıyılda başka bir deyişle gebelikte başvurulan yanlış usuller sebebiyle bazen sıhhatli dişler bile kaybedilmektedir.
Her gebelik bir diş kaybettirir fikri suratından çürük dişe razı gelmek, hamileyken diş taşı pakliği yaptırmamak, ağrı yapsa bile çürük dişi rehabilitasyon ettirmemek, gebelikte ağız gargarası yapmamak, gebelik yarıyılında ağız ve diş bakımında yaygın olarak yapılan kusurların başında gelmektedir. Diş Doktoru Modern Kışlaoğlu hamile olan veya hamile kalmak isteyen bayanlara ağız ve diş sıhhati mevzusunda balakalar verdi.
Gebelik gingivitisi nedir?
Gebelik yarıyılında diş etlerinde şişlik ve kızarıklar olabilir. Bu yarıyılda diş etleri oldukça alıngan olduğu için diş etinde kanamalar oluşur. Hamile kadınlarda sıklıkla kollanan bu gidişat östrojen ve progesteron hormon salgılarının çoğalmasından kaynaklanır. Genelde gebeliğin ilk 3 aylık yarıyılında başlayarak gebeliğin son 3 aylık yarıyılına kadar devam edebilir. Zorunlu olan günlük diş bakımı yapılmadığı taktirde diş etinde oluşan cerahat çoğalış gösterebilir. Şayet hamile olmadan evvel dişlerde bir iltihaplanma var ise gebelik yarıyılında periodontitise ilerleyebilir. Hamile kadınlarda gebelik uru geliştirme tehlikeyi de vardır. Bunlar dişeti büyümelerinin tahrişi neticeyi oluşan iltihabi lezyonlardır. Şayet hastanın çiğneme, fırçalama ve öteki ağız bakımı işlemlerini yasaklıyorsa diş doktoru tarafından alınmalıdır.
Gebelik Yarıyılında dental rehabilitasyonlar ne zaman uygulanmalıdır?
Gebeliğin ilk üç ayında bebeğin uzuv gelişimi reelleştiğinden dolayı dental rehabilitasyonlardan sakınılmalıdır. Fakat diş ağrısı oldukça şiddetli ve dental rehabilitasyon uygulanmadığında daha çok problem yaşanacaksa diş doktoru, hastanın kadın doğum uzmanı ile görüşerek rehabilitasyonu hastaya hasar vermeyecek biçimde uygulayabilir.
Gebeliğin 4 ve 6 aylık yarıyıllarında diş rehabilitasyonlarının uygulanması en doğru zamandır. Bu yarıyılda kanal rehabilitasyonu, diş çekimi dolgu gibi ertelenmesi olası olmayan harekâtlar rahatlıkla uygulanabilir.
Gebeliğin son üçüncü ayında erken doğum tehlikeyi yaşanabileceğinden acil olmayan dental rehabilitasyonlar dışında rastgele bir harekâtın uygulamaması daha iyi olacaktır.
Gebelik yarıyılında anestezi uygulaması, röntgen çekimi ve antibiyotik kullanımı hasar verir mi?
Gebelik yarıyılında hudutlu uyuşturma kullanımında üretici işletmenin ihtarları dikkate alınmalıdır. Şayet rastgele bir hasar tespit edilmemişse uygulanmasında bir mahzur yoktur. Aynı biçimde ağrı kesici gibi ilaçlarda üretici işletmenin ihtarları istikametinde uygulanmalıdır. Antibiyotik olarak Tetrasiklin gurubu antibiyotikler alınmamalıdır. Tetrasiklin gebelik sırasında alınırsa bebeğin dişlerinde tetrasiklin renklenmeleri dediğimiz renklenmeler oluşur. Röntegen çekimi acil değilse uygulanmamalıdır. Şayet ki acil olan bir diş rehabilitasyon uygulaması ise anne adayına önlük giydirilmeli ve süratli film kullanılmalıdır. Aynı zamanda düşük doz uygulaması yapılmalıdır.
Gebelik yarıyılında ağız bakımı nasıl yapılmalıdır?
Gebelik yarıyılında da günlük ağız bakımı aksatılmamalıdır. Günde iki kere dişler fırçalanmalı ve fluorid kapsayan bir diş macunu ile fırçalamak, diş aralarının diş ipi ile arınılması yeterli olacaktır. Aynı zamanda ılık tuzlu su ile gargara yapılarak diş etleri rahatlatılabilir. Hamillik yarıyılında kusma sıklıkla karşılaşılan bir gidişattır fakat kusmadan sonra dişler fırçalanmamalıdır. Ağız bol su ile çalkalanmalıdır.
Çünkü kusma neticeyi oluşan mide asidi, fırçalama tesiri ile beraber dişlerde yıpranmalar oluşturabilir. Ancak bir saat sonra dişler fırçalanabilir.
Gebelik yarıyılında dişler daha çabuk çürür mü?
Gebelik yarıyılında annenin dişlerinden kalsiyum çekildiği ve bu sebeple her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği inancı netlikle doğru değildir. Bu kulaktan dinleme bir balakadır. Gebelik yarıyılında ağız yapısı daha alınganlaşır ve çürük yaradılışına daha rahat zemin hazırlayabilir. Fakat diş çürüklerinin reel sebebi anne aydının şekerli ve tatlı besinleri gebelik yarıyılında daha çok harcaması ve yeme harekâtından sonra diş fırçalama operasyonunu genellikle bakımsızlık etmesidir. Gebelik yarıyılında hormonal farklılıktan dolayı daha çok diş bakımına özen gösterilmeli aynı zamanda kusma harekâtından sonra ağız bakımına daha çok dikkat edilmelidir. İhtarların dikkate alınmaması gidişatında diş çürümelerinin oluşması ve diş kayıplarının görülmesi klasiktir.
Gebelik yarıyılında diş sıhhati açısından hangi besinler harcanmalıdır?
Anne ve bebeğin diş sıhhati açısından fosfor ve kalsiyum istikametinden zengin meyve, sebze, hububat, süt ve süt mahsulleri ile et, balık ve yumurta gibi mahsuller balanslı olarak alınmalıdır. Şeker ve tatlı mahsuller olası olduğu kadar alınmamalı, kurutulmuş meyve ve karamel gibi yapışık besinlerden sakınılmalıdır.
Diş Doktoru ve Takma Uzmanı
Modern Kışlaoğlu