Paylaş |
|
Tweet |
Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Özellikle endişeli bir yapıya sahip olanların, ayrıntıcı ve saplantılı huyu olanların, mükemmeliyetçi yapıda olanların bu vaziyetle daha kolay karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz” dedi.
Kararsız, sıkıntılılık, tereddütlük, mutsuzluk ve kimi zaman soluk alamama gibi bulgularla kendini gösteren iç kasveti, sanılanın aksine durup dururken ortaya çıkmıyor, iç kasvetinin herkeste görülebileceğini belirten Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Özellikle endişeli bir yapıya sahip olanların, ayrıntıcı ve saplantılı huyu olanların, mükemmeliyetçi yapıda olanların bu vaziyetle daha kolay karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz” dedi.
İç kasvetinin bireyde boşluk hissi yarattığını söyleyen Karabulut, “Bu yarıyıllarda insanlar kayıp veya beceriksiz olan bir şey varmış gibi sezer ancak bunun ne olduğu da bütün olarak meçhul. Bunun gerilimi yaşanır” dedi. İç kasveti uzadığında gerilim çoğaldığını ve günlük hayatı etkilemeye başladığını belirten Karabulut, “Bu vaziyetlerde endişeden, bunalımdan veya başkaca bir psikolojik vaziyetten söz etmek uygun olabilir” diye konuştu.
İç kasveti sezildiğinde bunun üzerine yoğunlaşmanın genelde işleri güçleştirdiğini söyleyen Karabulut, şunları kaydoldu: “Birey evvel bu iç kasvetini kendiliğindene belirlemeye çalışmalıdır. Daha sonra geriye dönük araştırma yapabilir; ‘hangi vakanın üzerine bu kasvet büyüdü, en son kiminle ne konuştum, ne için kaygılandım?’ gibi. Özellikle beklenilmesi gereken vaziyetlerde, o bekleme vaktini değişik bir iş ile geçirebiliyor olmak bu kasvetin eksilmesinde yararlı olacaktır. Muhtemelse bu kasveti bir yakınınızla paylaşmak, evhamınızı anlatmak iyi gelecektir.