Paylaş |
|
Tweet |
Her yaşta ve cinsiyette görülebilen bedende kabarcıklı izler oluşturan ateş ile eşlik eden bulaşıcı bir hastalıktır. Aşılama çalışmaları neticeyi günümüzde neredeyse ortadan kalkmıştır.
Çiçek hastalığı uygulanan aşılama programları sayesinde 1977 senesinde tüm dünyadan kaldırılmıştır. Çiçek hastalığı, Variola virüsü tarafından alana getirilmektedir.
Hastalığın kuluçka süresi, virüs alındıktan sonra vasati olarak 12 gündür, ancak bu vakit 7-17 gün arasında değişebilir.
Hastalığın başlangıcında görülen şikâyetler ve belirtiler yüksek ateş, halsizlik, baş ve sırt ağrısıdır. Hastalarda tipik olarak kırmızı döküntüler görülür: Döküntüler en çok surat, kollar ve bacaklarda ortaya çıkar. Döküntüler düz şişkin olmayan ve kırmızı kirler biçiminde başlar ve genelde tüm hepsi aynı zamanda başlar. İkinci haftada bu düz-kırmızı kirlerin içi püy iltihap ile dolmaya ve kabuk bağlamaya başlar. Üç dört haftanın sonunda da döküntüler kabuk bağlar, ufalar ve düşmeye başlar. Hastaların çoğunda tamamen iyileşme görülmesine karşın, %30 kadar hastalık vefatla sonuçlanabilir.
Hastalığın şahıstan bireye geçişi, hastalıklı şahıstan çıkan virüs kapsayan tükürük parçacıkları ile olur. Çiçek hastalığı olan şahıslarda bulaştırıcılık hastalığın ilk haftasında azami seviyededir: zira bu ilk hafta içerisinde tükürükte çok ölçüde virüs bulunmaktadır. Ancak bulaşıcılık döküntüler tamamen dökülüp ortadan kalkana kadar da devam edebilir.
Çiçek hastalığına karşı uygulanan rutin aşılama programları 1972 senesinde sona erdi. 1972 senesinden evvel veya 1972 senesinde çiçek aşısı yapılmış olan bireylerin, şu an bu hastalığa karşı dayanıklılıkları bağışık olup olmadıkları bütün olarak öğrenilmemektedir başka bir deyişle bilinmeyendir. Dolayısı ile şu an herkesin çiçek hastalığına karşı duyarlı olduğu kabul edilmektedir.
Çiçek hastalığına karşı cemiyetin aşılanması şu an için önerilmediğinden, çiçek aşısı yapımı yapılmamaktadır.
Çiçek virüsüne maruz kalan şahıslarda; şayet aşılama 4 dört gün içerisinde yapılırsa hastalığın şiddeti eksilebilir veya hastalık hiç görülmeyebilir. Çiçek aşısı, vaccinia ismi verilen ve variola’dan değişik canlı virüs kapsayan bir aşıdır. Aşı Variola Çiçek Virüsü kapsamamaktadır.
Çiçek hastalığının rehabilitasyonu bulunmamaktadır, ancak şu an için aşı yapımı faaliyetleri ve rehabilitasyon edici casusların geliştirilmesine müteveccih çalışmalar bulunmaktadır.
Çiçek hastalığına tutulan bireylere destekleyici rehabilitasyonlar önerilmelidir serum takılması, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaç verilmesi gibi. Çiçek hastalığının üzerine bakteriyel bir enfeksiyon büyümemesi için antibiyotik kullanılabilir.