Paylaş |
|
Tweet |
Aman Dikkat!
Kayıp düştüğünüzde oluşan omurgadaki oynama ve aks kayması, senelerce yaşayacağınız mesele olarak karşınıza çıkıyor!
Yoğun kar yağışının yaşandığı ülkemizde, yaşlı ve gebelerin dışarı çıkmamasının altı çizilirken, mecburen dışarı çıkanların düşmemesi, baş ağrısı ve bel ağrısı ve kilitlenme yaşamaması için ne yapması gerekiyor?
Manuel Fizyoterapist H. Oğuzhan Söylemez; soğuk kış günlerinde baş ağrısı, bel ağrısı ve kilitlenme yaşayanları uyarıyor. Soğuk ve esintili havalarda adalelerin ve bağların kasılıp sertleştiğine dikkat sürüklüyor. Bu kasılma neticesinde belde ve sırtta oluşan ağrıların kilitlenmeye sebep olduğunu belirtiyor. Kilitlenmenin mevcut fıtıkla alakasının olmayacağını eklemsel bir mesele olabileceğini söylüyor.
Kaymadan dolayı kalça üstüne düşen bireylerin kuyruksokumu ekleminde kilitlenme ve hareket kısıtlaması yaşayabileceğini belirten Manuel Fizyoterapist H. Oğuzhan Söylemez; bu kilitlenmenin omurgayı etkileyerek breyin yakalanması ve baş ağrısı oluşturabileceğinin ehemmiyetine değiniyor.
Karlı Günlerde Bel ve Boyunda Kilitlenme Yaşamamak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Hava koşullarına uygun bir biçimde elbise giyinmek,
Banyo yaptıktan sonra dışarı çıkmamak,
Sıcaktan soğuğa geçmemek,
Yelde sabit halde kalmamak,
Ayakkabılarınızın tabanının çivili olmasına dikkat etmek,
Tabanı kayan ayakkabı giymemek,
Kaymamak için ayakkabıların üzerine çorap giymek,
Minik adımlar atarak yürümek,
Yolda yürürken elinizi cebinize sokmamak,
Dostlarınızla kol kola yürümemek,
Evvel ayak parmaklarınızla sonra topuklarınızla yere basmak,
Yere düştüğünüz zaman hemen kalkmamak, bedeni hakimiyet ederek kalkmak
Manuel Fizyoterapist H. Oğuzhan Söylemez; karda düşen ve ağrı sürükleyen bireylerin rehabilitasyonu için adale rahatlatıcı ve ağrı kesicilerin yeterli olmadığını dikkat topluyor. Omurga kaynaklı meselelerin rehabilitasyonunda bozulan açıların doğru ayarlanabilmesinin ehemmiyetine ve bu meselelerin manuel fizyoterapistler tarafından çözülebileceğine değiniyor.