Paylaş |
|
Tweet |
Tam gün dükkanında çalışmak büyük enerji gerektirir. Sektöre ve çalıştığınız müesseseye göre değişmekle beraber, ülkemizde çalışma saatleri uzun ve ağır. Günün yorucu temposuna nasıl ayak uyduruyorsunuz?
Ne Yazık Ki bir hayli şahıs kısa vakitte çok fazla iş yapıyor ve gün koşuşturmayla geçiyor. Kendine zaman ayıramayan ferdin beslenme kumpası da bozuluyor.
Hizmet verdiğimiz bir hayli müessesede danışanlarımın iş yoğunluğuna öncelik verip, öğün sıçradığını ve bunun gece yemeleriyle sonlandığına tanık oluyorum. Oysa gün içinde yedikleriniz, çalışma zaferi, imal ve yararlılıkla yakından alakalı. Peki nelere dikkat etmeliyiz?
İnsan bedenindeki tam metabolik faaliyetler meselesiz çalışmak için suya lüzum dinler. Gün içinde yeteri kadar su içmezseniz, kaybolan akışkanları yerine koyamazsınız. Böylece beyin işlevlerinde eksilme, baş sızısı ve konsantrasyon beceriksizliği ortaya çıkabilir. Su tüketimine umursayarak daha zinde, konsantre ve sarih bir zekayla çalışıp zaferinizi artırabilirsiniz.
Omega-3 açısından zengin olan yağlı balıkları ‘beyin yiyeceği’ olarak adlandırabiliriz. Somon, belleği ve mental performansı kuvvetlendiren tesirleriyle omega-3’nam en iyi kaynakları arasında. Haftada en az 2-3 defa balık yemeyi umursamama etmeyin.
Çilek, kivi ve böğürtlen gibi renkli ve antioksidandan zengin meyveler belleği kuvvetlendirir. Ayrıca alzheimer ve parkinson gibi yaşa bağlı hastalıklara karşı gözeticidir. Kış aylarının antioksidan ambarı narla bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirirken öğrenişsel performansınızı artırabilirsiniz.
Yumuşak dokusunun vermiş olduğu hoş tadın yanı gizeme avokado beyin için en ehemmiyetli gıdaların arasında. Kan tazyiki balansını sağlayan, beyin hücrelerini uyaran, odaklanmayı sağlayan yağ asitlerinin ehemmiyetli kaynaklarından. Salatalarınıza bir tatlı kaşığı zeytinyağı yerine yarım avokado ilave ederek bereketli yararlanabilirsiniz.
Her zaman söylediğim gibi: Yasak yok, porsiyon hakimiyeti ve denge var. Bitter çikolata, kapsadığı antioksidanlar sayesinde beyin eforunu geliştirir. Bir araştırmada yüksek flavanol içeriğine sahip bitter çikolatanın beş gün süresince tüketiminin beyindeki kan akışını geliştirdiği bulundu.
Ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumlar, bedenin gereksinimi olan protein ve yağ asitlerinin iyi kaynakları. Ayrıca aminoasit, antioksidan ve E vitamini açısından da zenginler. Bu özellikleriyle beyin performansını ve bereketliliğini artıran natürel besinler. Çalışmalar, yağlı tohumlarda bulunan B12 vitamininin beyin işlevlerine katkıda bulunduğunu gösteriyor.