Paylaş |
|
Tweet |
Büyüyen teknoloji büyük kolaylıklar sağlarken öbür yandan da sıhhati negatif etkiliyor. Özellikle gençleri ve çocukları tesiri altına alan bilgisayar oyunları, idrak etme bozukluğundan bilme eforluğuna, denge meselelerinden sosyal bozukluğa kadar birçok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor. Bilgisayar oyunu bağımlılığının hasarlarını ve rehabilitasyon usullerini Uzman Dr. Mehmet Yavuz anlatıyor
Bilgisayar oyunlarında süratle akan reyin kareleri, şahsı süratli düşünme ve süratli hareket etmeye sevk eder ve oyunun saatlerce oynandığı düşünülürse, beyin bir müddet sonra oyundaki sürate programlanır. Beynin yapısı itibariyle aynı anda birçok şeyi değerlendirdiğini belirten Dr. Mehmet Yavuz, reyin temposuna alışan beynin rastgele bir mevzuyu derinliğine inceleme edemediğini, bir öbür deyişle bir mevzu ya da nesneye yoğunlaşamayıp mevzu üzerinde yüzeysel geçişler yaptığını vurguladı.
Özellikle Talebeleri Etkiliyor!
Bu gidişatın özellikle bilgisayar oyunu bağımlısı talebeleri negatif etkilediğini belirten Dr. Yavuz, beyni reyin temposuna alışan talebelerin derslerine yoğunlaşamadığını ve başarısız olduklarını belirtti. Yavuz, reyin bağımlılığı sebebiyle oluşan dikkat dağınıklığı ve oyundaki süratten kaynaklanan hiperaktiviteyle birlikte talebenin her şeyden bunalır hale gelebileceğini vurguladı.
Algıyı Zayıflatıyor, Beynin Balansını Bozuyor!
Beyni süratli ama yüzeysel düşünmeye programlayan bilgisayar oyunları, üst düzey bilme ve algılamayı yasaklıyor. Aileler, çocuktaki başarısızlığın sebebini bilgisayarda uzunca zaman geçirmeye bağlasa da reel problem beyinde oluşan fizyolojik bozukluk. Aynı bozukluğa çok süratli okuma yapan şahısların da maruz kalabileceğini andırdıran Dr. Yavuz, görüntüleri üst üste ileri sararak çalışan herkesin tehlike altında olduğunu, çoğu zaman bu şahısların aniden oluşan idrak etme ve inceleme zayıflığını, hayatlarındaki bir meseleye bağlayarak bozukluğun kaynağını fark edemediğini belirtti.
Reyin Bağımlılığı Kabahate Teşvik Edebilir!
Şiddet kapsayan bilgisayar oyunlarında önüne gelen herkesi öldürmek için çaba harcayan şahıs, arka tasarıda anti-sosyal psikopatik karakter bozukluğu varsa, gerçek hayatta da öldürme içgüdüsü ile hareket edebilir. Geçtiğimiz haftalarda Norveçte 92 şahsı öldüren katilin bilgisayar oyunu bağımlısı olduğunu andırdıran Dr. Yavuz, beyindeki denge bozukluğunun kitlesel kırımlara yol açabildiğini vurguladı. Bilgisayar oyunu üreten işletmelerin bu mevzuda alıngan davranması gerektiğinin altını çizen Yavuz, oyunların saatte bir ara vermeyi sağlayacak biçimde üretilmesini öneri etti.
Bilgisayar Bağımlılığı Nasıl Rehabilitasyon Edilir?
Bilgisayar oyunları sebebiyle beyin balansı bozulan şahıs, en az 3 ay bilgisayar oyunlarından uzak durmalı ve beynini nadasa almalı. Bu bozukluğu yaşayan talebelere mektebe ara vermelerini öneri eden Dr. Yavuz, dinlenme zamanınca bilme faaliyetinin durdurulması gerektiğini vurguladı. Kalıcı bozukluklar büyümemişse beynin bir müddet sonra sıradan fizyolojik yapısına döneceğini andırdıran Yavuz, antidepresan, anksiyolitik gibi ilaçların tesirsiz kaldığını, en iyi usulün TMS rehabilitasyonuyla beynin resetlenmesi olduğunu belirtti.
Tavırcı bilişsel terapilerin dikkat dağınıklığı ve bilme eforluğunu düzenlemeye yetmediğini andırdıran Yavuz, reyin bağımlılığı mevzusunda en ehemmiyetli mevzunun beyni en az 2-3 ay dinlendirmek olduğunu belirterek laflarını bitirdi.
Nöroloji Uzmanı
Dr. Mehmet Yavuz