Paylaş |
|
Tweet |
21. asır yaşam stili, diş minesinin eskimesi anlamına gelen asit aşınmasına sebep oluyor. Uzmanlar, çağdaş beslenme alışkanlıklarının bir parçası olarak harcanan bazı besin ve meşrubatların yüksek seviyede asit kapsadığını, bu sebeple de dişlerde geri dönülmez zararlara yol açabileceği ihtarında bulunuyor.
Dişlerde görülen asit aşınmayı ile çağdaş beslenme alışkanlıkları arasında bağlantı olduğu belirtiliyor.
Diş Doktoru Takma Hekimi Modern Kışlaoğlu, 21. asır yaşam stilinin,
diş minesinin eskimesi anlamına gelen asit aşınmasına sebep olduğunu ifade etti. Dr. Kışlaoğlu, her yaştan kadın ve erkeği tehdit eden asit aşınmasının,
asitli besin ve meşrubatların dişle teması neticesinde diş minesi yüzeyinin yumuşaması ile ortaya çıktığını belirtti. Dr. Modern Kışlaoğluna göre, zamanla bu asidik yumuşama ehemmiyetli bir yıpranmaya ve dolayısıyla da diş minesinin kalınlığının eksilmesine yol açabiliyor. Bu da dişin dokusu, biçimi ve görünümünde metamorfoza ve diş hassasiyetinin çoğalmasına neden oluyor.
Günümüzde artık insanlar yaşam stili, sağlık ve beslenme mevzularında daha fazla bilinçliler. Daha az şeker ve yağ alternatifleriyle, çağdaş beslenme alışkanlıkları geçmişe kıyasla daha sağlıklı. Ancak Dr. Kışlaoğlu, çağdaş beslenme alışkanlıklarının bir parçası olarak harcanan bazı besin ve meşrubatların yüksek seviyede asit kapsadığını, bu sebeple de dişlerde geri dönülmez bir zarara yol açabileceği ihtarında bulundu.
Gazlı meşrubatlara dikkat!
Dr. Modern Kışlaoğlu, son zamanlarda sağlıklı ve besleyici olmaları sebebiyle meyve suları, düşük kalorili ve yağ oranı düşük besin ve meşrubatların özellikle seçim edildiğini söyledi. Fakat Dr. Kışlaoğluna göre, birçok meyvede ve meyve suyunda, çayda, sirkede, şekerli veya şekersiz gazlı meşrubatlarda bulunan asidin diş minesinin yüzeyinin yumuşamasına ve zamanla diş minesinin yıpranmasına sebep oluyor. Kışlaoğlu, bu sebeple özellikle asitli meşrubatlardan uzak durulmasının diş sıhhati bakımından ehemmiyetli olduğunu vurguladı.
Pişirme usulleri asidi etkiliyor
Diş Doktoru Takma Hekimi Modern Kışlaoğlu, çağdaş pişirme trendlerinin de besinlerin içindeki asidi etkileyebileceğine dikkat çekti. Dr. Kışlaoğlu, İngilterede yapılan bir araştırmaya göre kabak, soğan ve biber gibi sebzelerin fırında pişirilmesinin bu sebzelerdeki asidi, haşlama ve kısık ateşte pişirme gibi ananesel tekniklere oranla çoğaldırdığını vurguladı.
Yemekten hemen sonra diş fırçalamak çok hasarlı
Dr. Modern Kışlaoğlu, ayrıca çağdaş yaşamın değişik zorunluluklarının da dişlerde asit aşınmayı oluşturma tehlikesini çoğaldırdığına da değindi. Bembeyaz dişlere sahip olma modasının, piyasada ciddi biçimde yıpranmaya yol açan diş macunlarının çoğalmasına yol açtığını söyleyen Kışlaoğlu şu balakaları verdi:
Yıpranmaya yol açan diş macunları ve özellikle yemeklerden hemen sonra dişlerin fırçalanması ile yüksek derecede asit kapsayan besin ve meşrubatların tüketiminin bir araya gelmesi, asit aşınmayı oluşumunu süratlendiriyor.
Asit aşınmasının ilk aşamalarında dişlerin parlaklığı ya da görünümünde yüzeyin yıpranmasına bağlı olarak metamorfoz kollanıyor. Diş minesi yıprandıkça, minenin altındaki dentin gözle görülebilir gidişata geliyor. Bu da dişlerin daha sarı renkte görünmesine, ayrıca sıcak ve soğuk besin, meşrubatlara karşı daha alıngan olmasına sebep olabiliyor. Asit aşınmayı daha ciddi boyutlara eriştiğinde ise, dişlerde belirgin sarı kirlere, saydamlığa, diş uçlarında çatlaklara, daha fazla hassasiyete ve diş yüzeyinde minik oyuklara sebep olabiliyor.
Asit aşınmasının tesirlerinin geri döndürülemez olduğunu vurgulayan Dr. Modern Kışlaoğlu, diş tetkiki sırasında diş doktorundan asit aşınmasının belirtilerini kesinlikle hakimiyet etmesini istememizi öneriyor.
Diş Doktoru
Modern Kışlaoğlu