Paylaş |
|
Tweet |
Belli tazyik farklılıkları neticeyi bedenin verdiği tepkilere barotravma denir. Duyma ve solunum gibi hava tazyikine maruz kalan bölgelerde görülür. Barotravma bulguları ve rehabilitasyon usulleri.
Orta kulaktaki hava tazyiki dış kulaktakine denktir. Bunu östaki borusu sağlar. Bu boru orta kulağı burnun gerisine bağlayan dar bir kanaldır. Yutkunduğunuz veya esnediğiniz zaman açılır ve böylece orta kulağa hava girer vay çıkar. Şayet östaki borusu kapalı kahırsa kulak, çeperinin iki yanındaki tazyik denk olmaz. Bu vaziyete barotravma veya barotitis media denir.
Orta derecede veya şiddetli kulak ağrısıKulakta dolgunluk hissiHafif, duyma kaybıBaş dönmesiKulak çınlaması Tinnitus
Burnunuz tıkalıysa, alerji, soğuk algınlığı veya boğaz enfeksiyonu şayet uçar veya dalarsanız barotravma bulguları yaşarsınız. Bir kulakta ağrı, hafif duyma kaybı veya kulakta doluluk hissi dinlerseniz bu, hava tazyikindeki farklılık sebebiyle kulak çeperinin içeri doğru itilmesinden kaynaklanabilir.
Hava tazyikindeki değişiklik çoğalınca veya östaki borusu tamamen kapanınca daha ciddi bir problem doğabilir. Orta kulağın ince damarları çatlar ve kanar. Kan orta kulağı doldurur ve duyma kaybı olur, insan su altındaymış hissi duyar.
Barotravma bulguları başladıktan birkaç saat sonra geçer. Bu ciddi bir yaka değildir ve kalıcı duyma kaybı yapmaz. Gene de şayet barotravmadan şüphelenirseniz hekiminize görünün. Kulağınızı tetkik edecek ve enfeksiyon kapmanızı önlemek üzere vaziyeti hakimiyet altına alacaktır.
Şayet tıkalı burunla uçmak zorunluluğundaysanız, havalanmadan ve ya inişe geçmeden bir saat evvel dekonjestan tesirli ilaç veya antihistamin alın. Bu östaki borusunun kapalı kalmasını önler. Uçuş sırasında yutkunmayı sağlamak için şekerleme emin veya çiklet çiğneyin. Böylece östaki borusu sarih kalır. Bunu yapmanın bir başka yolu da havayı içine sürükleyip burnu ve ağzı kapalı tutarak usulca havayı dışarı vermeye çalışmaktır.
Şayet birkaç saat içinde bulgular kaybolmazsa, hekiminizi görün. Rehabilitasyon bir cerrahi müdahale ile kulak çeperini geçip oradaki akışkanın boşaltılmasını gerektirebilir. Ayrıca hekiminiz orta kulak enfeksiyonunu önlemek için antibiyotik de verebilir.