Paylaş |
|
Tweet |
Ağız içi yaralardan oluşan ya da diş çürüklerinden kaynaklanan ağrı sıhhatimizi negatif etkilemektedir. Bunlardan biri olan diş çıbanı neden oluşur? Bulguları ve rehabilitasyon usulleri.
Bazı bireyler diş çürümesini ciddi bir sağlık meseleyi olarak görmezler. Ancak, zamanında ve doğru biçimde müdahale edilmediğinde, daha çok mesele yaratan bir hastalığa yol açabilir. Çürüme, bakterinin, dişin özünü enfekte etmesine izin verir. Enfeksiyon köke ve etraf kemiğe yayılır. Bu çıban olarak öğrenilir. Şayet enfeksiyon kemiğe erişirse, diş kaybedilebilir. Enfekte diş kökü ve şişmiş doku ağrıya neden olabilir. Şayet kök can verirse, ağrı yok olacak, ancak yavaş yavaş da bitişik kemiğe hasar verecektir. Enfeksiyonun bir kısmı olarak oluşan cerahat, çene süresince bir kanalı yıprandırabilir ve diş eti üzerinde bir şişme ya da içi iltihapla dolu bir ten lezyonuna yol açabilir.
Dişte devamlı ya da zonklama biçiminde ağrıSıcak ya da soğuk gıda ve meşrubatlara karşı hassasiyetÇiğnerken ağrıBoyunda şişmiş lenf düğümleriAteş ve genel kırıklık
Şayet dişinizde devamlı ve zonklama stilinde bir ağrı varsa, çiğnerken ağrı dinliyorsanız ya da sıcak ya da soğuk gıda ve meşrubatlara karşı duyarlıysanız çıbanlı bir dişiniz olabilir. Hafif ateş, boyunda şişmiş lenf düğümleri olabilir ve genel olarak kendinizi iyi hissetmezsiniz.
Sızlayan dişin yanındaki diş eti üzerinde oluşan şişme bir noktada patlayabilir ve patlarken ağzınızda makûs tat ve koku vazgeçen yoğun bir akışkan çıkarabilir. Aynı anda, ağrı büyük bir ihtimalle geçecektir. Şayet bu semptomlardan rastgele birini yaşarsanız, şipşak diş doktorunuza müracaat etin. Diş doktorunuz dişinizi muayene eder ve ne yapılması gerektiğine karar verir.
Diş doktorunuza gitmeden evvel, aspirin ya da başka bir ağrı giderici alarak çıban ağrısını geçirmeye çalışabilirsiniz. Yalnız, aspirini doğrudan dişinizin ya da etraf dokunun üzerine uygulamayın. Ağzınızı saat başı ılık, tuzlu suyla çalkalamak yatıştırıcı olabilir ancak rehabilitasyon edici değildir.
Geçmişte, çıbanlı bir dişe yapılan tek rehabilitasyon, dişin çekilmesiydi Belli şartlar altında diş çekimi yeniden de uygun olabilir. Ancak, günümüzde diş doktorları genellikle çıbanlı dişleri iyileştirmektedirler.
İlk adım olarak, diş doktorunuz büyük bir ihtimalle enfeksiyonu gidermek için bir antibiyotik rehabilitasyonu uygulayacak. Böylece enfeksiyonun bedeninizin öteki kısımlarına yayılmasını önleyecektir. Hafiflemeniz için ayrıca reçeteye ağrı giderici ilaçlar yazabilir. Dişinizi kurtarmak için diş doktorunuz, o bölgeyi uyuşturabilir ve daha sonra o dişin diş özü yuvasına bir delik açabilir. Bu tazyiki eksiltecektir. Diş özü yuvası arınılır, dezenfekte edilir ve hareket etmeyecek biçimde bir maddeyle doldurulur. Çıbanlı diş arınıldıktan sonra şayet şişme devam ediyorsa, diş doktorunuz aktinomikoz ismi verilen bir hastalık olup olmadığını kavramak için özel bir kültür yapmayı isteyebilir.
Bir sonraki adımda diş doktoru diş içine geçici bir dolgu koyacaktır. Enfeksiyon arınıldıktan sonra genellikle birkaç hafta içinde, dişinize kalıcı dolgu yapılır.
Diş doktoru büyük bir ihtimalle sizi birkaç ay içinde tekerrür görmek isteyecektir. Tekerrür gördüğünde ise çıbanın vazgeçtiği boşlukta kemik ve dokunun gelişip gelişmediğini tespit etmek için dişin röntgeni çekilecektir. Şayet boşluk sağlıklı görünüyorsa, rehabilitasyon biter. Enfeksiyon devam ederse, ek rehabilitasyonlar lüzumludur ve diş doktoru sizi hastalıklı dokunun zaman zaman kökün ucunu da kapsayan bir ufak kısım ortadan kaldırılması için operasyon edecek olan bir uzmana yollayabilir.