Paylaş |
|
Tweet |
Dr. Aytuğ, ortası beyaz, kenarları kırmızı, düğme biçiminde delinmiş görünen ve “aft” denilen ağrılı yaraların, en sık görülen ağız hastalığını oluşturduğunu kaydoldu.
Aytuğ, cemiyette görülme sıklığı yüzde 20’yi bulan ve çıktıkları yarıyılda hastaların yaşam niteliğini son derece bozan aftların, bir hayli sebepten kaynaklanabileceğini, kimi zaman da hiç sebepsiz ortaya çıkıverdiğini ifade etti.
“Aftın senede 3 hücumdan fazla geçirilmesi vaziyetinde altta uyuyan sebeplerin incelenmesi gerektiğine dikkati sürükleyen Aytuğ, sık yineleyen aftların bazı ciddi hastalıkların ilk belirtisi olabileceğine işaret elti. Behçet hastalığı, ülseratif kolit ve crohn hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları, kan hastalıkları, romatizmal hastalıklar ve glütene duyarlı bağırsak hastalığının bu hastalıklar arasında yer aldığını dile getiren Aytuğ, ağrı kesicili antiseptik gargaralar, kortizonlu spreyler, antibiyotikli ağrı kesicili özel karışım gargaralar ve hiyaluronik asitli gargaralar kullanarak aft hücumunu geriletebilmenin olası olduğunu aktardı.
Karbonatlı suyun iyi bir antiseptik olduğunu vurgulayan Aytuğ, karbonatlı suyun özellikle ağız içi mantar rehabilitasyonunda veya önlenmesinde seçim edildiğini kaydoldu.